Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз" при смерті через неплатників і задні числа

Середа, 2 січня 2008, 18:04

За попередніми даними збитки НАК "Нафтогаз України" за підсумками 2007 року вдвічі перевищать збитки 2006 року і складуть 5 млрд. грн.

Про це заявив голова "Нафтогазу України" Олег Дубина після зустрічі з прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, вперше в історії компанії кредиторська заборгованість у кілька разів перевищила дебіторську.

Дубина наголосив, що складна фінансова ситуація в компанії багато в чому пов'язана з тим, що кращі категорії споживачів газу були віддані СП "Укргаз-Енерго", тоді як "Нафтогаз" продає газ тільки населенню і найбільшим неплатникам - теплокомуненерго.

"Усе, що має 100% оплату і якусь прибутковість - усе виведено на сторону на компанії, що разом створені, якісь СП, що заробляють на системі НАК", - зазначив голова компанії.

Він додав, що при цьому контрагенти "Нафтогаз України" некоректно працювали з компанією, підписуючи договори заднім числом за завищеними цінами, що привело до збитків компанії торік у розмірі 1,14 млрд. грн. і 384 млн. грн. - у цьому.

У свою чергу Тимошенко доручила Дубині сформувати команду професіоналів, щоб вивести НАК із кризи.

"Усе, що стосується кадрового питання - ви маєте повну самостійність зібрати принципово нову команду, що буде на НАК дивитися, не як на легку здобич, а як на стратегічний об'єкт державної власності", - сказала прем'єр.

Крім того, Дубина підтвердив відсутність приналежного "Нафтогаз України" газу в сховищах.

"Єдине, що на сьогоднішній день з того балансу, що я бачив, знаходиться (у ПГС) - 651 млн. куб. м газу, та й то це газ "Держкомрезерву". Усе - більше ніякого газу від НАК "Нафтогаз" і українського походження там немає", - заявив він.

Дубина наголосив, що ситуація ускладнюється відсутністю балансу газу на 2008 рік і договорів про його постачання.

"У нас немає ні балансу газу, ні угод з тими, хто поставляє газ, тому вони (їх) не надають і не підписують. Ми не розуміємо, який газ ми зараз піднімаємо (із ПГС)", - зазначив голова НАК.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...