Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Вкладники Ощадбанку спустошують валютні резерви

Четвер, 7 лютого 2008, 10:11

Фінансування виплат за внесками Ощадбанку СРСР зменшило золотовалютні резерви України майже на $400 млн.

Про це повідомили в середу в Нацбанку, пише "Комерсант-Україна".

Голова правління Ощадбанку Анатолій Ґулей в середу заявив, що банк у січні отримав операційний дохід у розмірі 147 млн грн, основна частина якого надійшла від проведення виплат знецінених внесків.

За його словами, банк отримав для виплат вкладникам Ощадбанку СРСР шість траншів: 10 січня – $198,2 млн, 22 січня – $100 млн, 23 січня – $100 млн, 29 січня – 50 млн грн, 5 лютого – $50 млн і 15 млн грн, уже виплачено $330 млн.

На питання, чому основна сума отримана в іноземній валюті, Ґулей відповів, що таким було рішення уряду, з огляду на побажання вкладників.

Але, як випливає з даних НБУ, початок проведення виплат Ощадбанком уже призвів до зниження золотовалютних резервів країни. НБУ повідомив, що в січні загальний обсяг валютних резервів зменшився на $667,8 млн – до $31,794 млрд. Однак стаття "інші резерви у вільно конвертованих валютах" знизилася за місяць на $1,387 млрд. На міжбанківському валютному ринку регулятор продав тільки $408,9 млн.

"Крім того, що ми працювали на міжбанку, зменшилися кошти уряду у валюті, які ми зараховували в резерви і які Мінфін спрямував на виплату внесків. Також ми розраховувалися з боргами перед Міжнародним валютним фондом. Але в нас був приріст за іншими показниками ", - повідомив перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов.

Монетарне золото НБУ на тлі світового зростання ціни за січень подорожчало на $56,35 млн, "авуари у ВКВ і резервна позиція в МВФ" збільшилися на $3,22 млн, вартість цінних паперів регулятора – на $190,03 млн.

Банкіри й аналітики здивувалися відповіді НБУ, зазначає видання. Більшість із них у середу відмовлялися коментувати її, вважаючи, що регулятор не має права зараховувати гроші уряду у свої резерви.

"Мінфіну потрібні кошти на фінансування доходів, що зростають, зокрема на покриття дефіциту бюджету. Завжди не до кінця зрозуміло, як відбувається перетік грошей від уряду до Нацбанку", - каже директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. Кажуть, що в основному Мінфін тримає свої кошти в гривні на рахунках Держказначейства, а у валюті – лише в обсягах, необхідних для проплат за зовнішніми кредитами.

Однак радник екс-міністра фінансів Миколи Азарова Віталій Лук'яненко повідомив виданню, що уряд Віктора Януковича тримав у валюті значну суму: "На 18 грудня уряд мав 24 млрд грн, з яких 14 млрд грн – у валюті".

Банкіри стурбовані такими швидкими витратами нового уряду, але вважають, що їхній розмір поки не критичний для економіки, говориться в статті.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...