Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Німеччина і Франція дадуть "позитивний сигнал" Україні?

Вівторок, 25 березня 2008, 12:33

Німеччина і Франція дадуть позитивний сигнал Україні на саміті НАТО в Бухаресті з приводу приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО, вважають українські експерти.

Такого висновку дійшли учасники проекту "Суспільна підтримка надання ПДЧ Україні", що побували з візитом у Франції й Німеччині і провели зустрічі з експертами, лідерами громадських організацій, представниками влади і засобів масової інформації цих двох країн.

За словами експерта Українського центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова Валерія Чалого, сьогодні існує "прорив дипломатичної роботи", оскільки всі дипломатичні служби України ведуть дуже активну роботу саме для досягнення єдиної мети – надання Україні ПДЧ уже на саміті НАТО в Бухаресті.

"Один висновок, який ми зробили спільно, що негативного сигналу в Бухаресті від Німеччини і Франції для України не буде. Інша справа – яка форма буде позитивного сигналу ", - зазначив Чалий.

За його словами, у ході переговорів із представниками Франції і Німеччини, експерти дійшли висновку, що рішення країн НАТО щодо України буде ухвалюватися самостійно і не буде орієнтуватися на позиції третіх країн, включаючи Росію.

"Звичайно ж, до думки Росії дослухаються, на неї оглядаються..., однак у Росії не було, немає і не буде права вето на будь-які рішення, що стосуються розширення НАТО, і ні Франція, ні Німеччина не готові стати інструментом російського вето", - вважає віце-президент Української ліги зі зв'язків із громадськістю Олег Медведєв.

Він зазначив, що і Париж, і Берлін будуть шукати "форми позитивної відповіді на бажання України".

Разом із тим Медведєв підкреслив, що Росія веде досить потужну інформаційну кампанію по лінії намірів України вступити в НАТО. Зокрема, за його словами, деякі російські ЗМІ передають фальсифіковану, неперевірену інформацію, що стосується взаємин України і НАТО.

Ще один експерт Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко заявив, що є всі підстави вважати, що жодного рішення з приводу надання ПДЧ Україні до 2 квітня країнами НАТО ухвалено не буде. "На сьогодні немає повного консенсусу", - зазначив експерт.

Він припустив, що на самому саміті в Бухаресті буде досить гостра дискусія, і яким буде рішення, на сьогодні можна тільки прогнозувати і висувати свої гіпотези. "Негативної відповіді не буде, тобто прохання України і Грузії відхилено не буде", - припустив експерт.

Разом із тим, він підкреслив, що кілька країн, за різними даними від 6 до 8, виступають за те, щоб відкласти розгляд цього питання. "Одна з точок зору, яку ми чули, це оптимальним варіантом є одержання Україною і Грузією ПДЧ на саміті НАТО у Вашингтоні, що відбудеться в наступному році", - сказав Сушко.

"Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: