Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Надзвичайний стан у Вірменії хвилює ЄС

Понеділок, 3 березня 2008, 11:10

Високий представник ЄС з зовнішньої політики і політики безпеки Хав'єр Солана висловив стурбованість з боку ЄС у зв'язку з уведенням надзвичайного стану в столиці країни Єревані.

Про це повідомляє РИА Новости з посиланням на прес-службу Солани.

Солана закликав "усі сторони виявити стриманість для того, щоб повернути ситуацію в нормальне русло".

"Діалог з опозицією має бути відновлений, оскільки це є єдиним шляхом для просування вперед", - сказав верховний представник ЄС.

Він доручив спецпредставнику цієї регіональної організації на Північному Кавказі Пітеру Семнебі в терміновому порядку прибути в Єреван для зустрічі "із усіма сторонами".

У суботу президент Вірменії Роберт Кочарян у суботу пізно ввечері підписав указ про введення в Єревані надзвичайного стану терміном на 20 днів у зв'язку з акціями опозиції.

У центрі Єревана напередодні зранку поліція розігнала мітинг прихильників Левона Тер-Петросяна, які не визнають результатів виборів президента, згідно з якими перемогу одержав нинішній прем'єр Серж Саркісян.

Після розгону протестуючі перемістилися до посольства Франції біля мерії Єревана, де і відбулися зіткнення з поліцією й ОМОНом.

За офіційними даними, загинули вісім осіб.

Президентом Вірменії на виборах 19 лютого обраний діючий прем'єр і лідер Республіканської партії Серж Саркісян. За офіційними даними ЦВК країни, він набрав 52,82% голосів. Друге місце в президентських перегонах зайняв екс-президент Левон Тер-Петросян - у нього 21,5% голосів.

І європейські спостерігачі, і спостерігачі від СНД визнали вибори такими, що відповідають міжнародним демократичним стандартам.

Прихильники Тер-Петросяна підсумків виборів не визнали і з 20 лютого проводили мітинги і ходи в центрі Єревана, вимагаючи призначити нові вибори, а також надати їм прямий ефір Суспільного телебачення.

У п'ятницю Тер-Петросян звернувся до Конституційного суду Вірменії з позовом, у якому він заперечує результати виборів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування