Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Затулін попросив Держдуму не шукати в темних завулках дружбу з Україною

Середа, 4 червня 2008, 11:47

Держдума Росії попереджає про те, що в міжнародних організаціях може бути поставлено питання про недотримання в Україні норм міжнародного права.

Про це говориться в зверненні до президента й уряду РФ, у якому пропонується вийти з Договору про Співробітництво з Україною у випадку реалізації плану офіційного Києва по вступу в НАТО, передає "Інтерфакс-Україна".

У документі ставиться питання про необхідність активізації діяльності по захисту прав російських співвітчизників, російського і російськомовного населення України.

При цьому депутати вважають за можливе розглянути питання про фінансування створення зразкових російських гімназій у Києві, Харкові, Донецьку, Луганську, Севастополі, Одесі й інших містах України.

Держдума попереджає, що на рівні двосторонніх відносин з Україною й у міжнародних організаціях може бути поставлене питання про недотримання в Україні норм міжнародного права, спрямованих на розвиток і використання мов щодо проживаючих в Україні національностей.

Також може бути поставлене питання про порушення прав і свобод російського і російськомовного населення в області освіти, прав на доступ до інформації рідною мовою, втручанні державних структур у справи Української православної церкви.

При цьому російські парламентарії пропонують керівництву країни продовжити наполегливі зусилля для поліпшення російсько-українських міждержавних відносин, розглянути питання про доцільність ратифікації Російською Федерацією угоди про створення зони вільної торгівлі.

Крім того, керівництву Росії запропоновано підсилити роботу, спрямовану на розвиток російсько-українських інтеграційних ініціатив і реалізацію плану створення єдиного економічного простору за участю України.

За прийняття даного звернення до президента й уряду РФ проголосували 408 депутатів, тобто його підтримали практично всі парламентські фракції. Однак під час дискусії низка депутатів висловила сумнів у доцільності обраної тональності даного звернення.

Зокрема, представник фракції "Справедлива Росія" Світлана Горячова, звертаючись до першого заступника голови думського комітету зі справ СНД і зв'язків зі співвітчизниками Костянтина Затуліна, який представив даний документ, сказала:

"Ющенко і Тимошенко будуть дуже вам вдячні за цей текст заяви".

Вона думає, що з документа неясно, яка ж ціль подібного звернення: "Посіяти ще велику смуту або все-таки зблизити Україну з Росією".

"Прокиньтеся, отямтесь, припиніть шукати в темних завулках дружбу, співробітництво з керівництвом України - її і сліду не стало", - відповів Затулін.

За його словами, текст документу є цілком вивіреним і його жорсткість виправдана.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування