Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко захищатиме цілісність країн ГУАМ

Вівторок, 1 липня 2008, 20:01

Україна є прихильником пошуку ефективного формату переговорів щодо розв'язання "заморожених" конфліктів, які існують на території країн-членів ГУАМ.

Про це повідомив у вівторок президент Віктор Ющенко під час Пленарного засідання Третього саміту Організації за демократію та економічний розвиток – ГУАМ, передає прес-служба президента.

Ющенко констатував, що по деяких із цих конфліктів не існує формату, який би забезпечував ефективні переговори щодо їх розв'язання.

"Нам треба шукати правильний переговорний формат, який допомагає спілкуватися, а не шантажувати сили, які перебувають у зоні конфлікту. Ми виходимо з того, що якраз зусилля ГУАМ повинні бути спрямовані на те, як такий переговорний формат закріпити", - сказав Ющенко.

За його словами, в рамках ефективного діалогу можна говорити про те, що стосовно ситуації в Нагорному Карабаху, Абхазії, Південній Осетії, безумовно, можна знайти способи врегулювання цих конфліктів.

"Тільки в ефективному переговорному процесі, в якому переговорні сторони шанують позиції одна одної, можна знайти відповідь, як знайти план врегулювання", - наголосив Ющенко.

За оцінками президента, у розв'язанні Придністровського конфлікту є більший прогрес, оскільки і Придністровська, і Молдовська сторони схвально ставляться до Плану врегулювання, ініційованого Україною.

"У нас є дорога, якою варто йти, щоб врегулювати цей заморожений конфлікт. Наша сьогодні воля якраз направлена на те, щоб якомога швидше відновити переговорний формат "5+2", і всі зусилля, які буде робити Україна найближчим часом, спрямовані на те, щоб побачити перше засідання після довгої перерви в роботі цього формату", - наголосив Ющенко.

У цілому говорячи про "заморожені" конфлікти на території країн-членів ГУАМ, президент наголосив, що вони є факторами небезпеки і дестабілізації в регіоні. Він запевнив у тому, що у розв'язанні цих конфліктів Україна дотримується принципу збереження територіальної цілісності

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...