Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка на звинувачення в лобіюванні відповіли іншим звинуваченням

Вівторок, 2 вересня 2008, 14:06

Кабінет міністрів не виконав рішення РНБО від 28 липня цього року про невідкладні заходи щодо забезпечення роботи нафтопроводу "Одеса-Броди" за проектним (аверсним) напрямом, яке мало бути виконано до 1 вересня.

Про це заявив уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє прес-служба президента.

Він повідомив, що міжвідомча робоча група додатково опрацювала питання щодо переведення нафтопроводу "Одеса-Броди" в аверсний режим у 2008 році.

"Для уникнення необгрунтованих заперечень і образливих звинувачень з боку керівництва уряду, з ініціативи західноукраїнських нафтопереробних заводів "Галичина" і "Нафтохімік-Прикарпаття" пропонується залучити до реалізації проекту українську компанію "Укрнафта", більшість акцій якої належить державі, отже перебуває в управлінні українського уряду, - замість безпідставно несприйнятої урядом компанії-нерезидента", - зазначається в повідомленні.

За словами Соколовського, 22 серпня ці пропозиції офіційно було надіслано Мінпаливенерго для подальшого опрацювання і підготовки відповідних угод. Він наголосив, що Мінпаливенерго та Кабмін "не розробили жодних інших варіантів, проігнорували згадану пропозицію українських підприємств і продовжують лобіювати запроваджену в 2004 році корупційну схему реверсного використання нафтопроводу "Одеса-Броди", чим завдають шкоди міжнародному авторитету та економіці нашої держави, а також стимулюють розвиток нафтопереробної галузі інших держав за рахунок скорочення робочих місць в Західній Україні".

Уповноважений президента вказав, що до 1 вересня цього року прем'єр мала особисто доповісти про виконання рішення РНБО. "Годилося б коректно проінформувати главу держави хоча б про причини невиконання рішення, або ж запропонувати свій, рівноцінний або кращий варіант реалізації проекту. На жаль, цього не сталося", - сказав Соколовський.

Натомість, за його словами, "окремі кабмінівські радники - народні депутати від БЮТ за сумісництвом, через пресу знову обманюють українське суспільство і зводять наклеп на секретаріат президента".

"Маніпулюючи поняттями і цифрами, ці добродії намагаються приховати від українського народу той факт, що сьогодні з волі Кабінету міністрів нафтопровід "Одеса-Броди" утримується під монопольним контролем іншої держави, а президент домагається того, щоб уряд припинив цю корупційну оборудку і забезпечив умови для роботи нафтопроводу відповідно до українських національних інтересів", - сказав Соколовський.

"Більше того, вони поширюють неправдиву інформацію про начебто відсутність на Чорноморському ринку нафти для забезпечення функціонування нафтопроводу "Одеса-Броди". При цьому підступно замовчують інформацію про домовленості, досягнуті з постачальниками нафти і всілякими способами перешкоджають укладенню контрактів, спонукаючи таким чином постачальників відмовитися від співробітництва з Україною", - додав він.

"З маніакальною послідовністю стверджують про закріплення для окремих "груп" якихось надзвичайних прав стосовно нафтопроводу у договорах, яких не існує в природі, а також стосовно технологічної нафти, яка є державною власністю і повністю контролюється урядом. При цьому самі ж зізнаються, що їх висновки грунтуються на домислах або на так званих "неперевірених інформаціях", - зазначив Соколовський.

Він запевнив, що автори таких заяв "безсовісно обманюють, стверджуючи, начебто Кабінет міністрів не знав про підготовку проектів договорів в рамках переведення нафтопроводу "Одеса-Броди" в аверсний режим".

"Підступно дезінформуючи суспільство, такі радники-депутати разом зі своїми високопоставленими керівниками мали б усвідомлювати, що вони виконують ганебну антиукраїнську місію", - зауважив Соколовський.

Уповноважений президента підкреслив, що за таких обставин "доводиться констатувати, що керівництво українського уряду своїми діями чи бездіяльністю блокує проект створення Євро-Азійського нафтотранспортного коридору на основі нафтопроводу "Одеса-Броди", що суперечить національним інтересам нашої держави".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування