Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна образилася на Росію через свічку

Середа, 8 жовтня 2008, 18:17

Міністерство закордонних справ України розцінює як недружні дії Росії у проведенні меморіальної акції "Незгасима свічка" у рамках вшанування 75-тих роковин Голодомору в Україні 1932-1933 років.

Основними заходами акції є поминальні богослужіння, скорботна хода, вечори-реквієми за невинно загиблими під час цієї жахливої трагедії. Ця акція уже відбулася в 29-ти країнах світу. Її проведення на території Росії за участю української громади було офіційно погоджено з російською стороною.

"Однак, напередодні початку акції в Росії - 6 жовтня 2008 року посольство України в РФ отримало ноту Міністерства закордонних справ РФ, в якій російська сторона, посилаючись на позицію України щодо Голодомору 1932-33 років та інформацію, що надходить з регіонів РФ, де мала відбутися "Незгасима свічка", зажадала приведення планованих заходів у відповідність до позиції РФ або відміни акції взагалі", - зазначає український МЗС.

Крім того федеральна влада здійснює тиск на активістів української громади з метою їх залякати та зірвати проведення акції.

"У такий спосіб українським громадським організаціям РФ пропонується навіть не згадувати про найбільшу гуманітарну катастрофу в історії України, що спричинила багатомільйонні жертви серед українського населення", - вказується в повідомленні.

"В Україні не можуть зрозуміти і сприйняти жорсткі заперечення російською стороною загальновідомих фактів злочину, який має всі ознаки геноциду. Про це свідчать постанови ЦК ВКП (б), які заборонили виїзд з областей України, охоплених голодом, та вимагали конфісковувати не лише зерно, але й усі наявні продукти харчування. Такі дії логічно призводили до виморення українського села. Відчуваючи біль за свій народ, ми неодноразово закликали Російську Федерацію до спільного вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні і масового голоду в інших регіонах СРСР", - зазначає МЗС України.

"В Україні занепокоєні тим, що меморіальна акція, змістом якої є вшанування пам’яті загиблих, зустрічається з таким шаленим політичним спротивом. Українська сторона розцінює такі дії як чергову недружню і заздалегідь сплановану акцію проти України й українців в Росії", - йдеться в повідомленні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування