Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Газети вважають, що Україна програла Румунії боротьбу за нафту і газ

Середа, 4 лютого 2009, 09:16

Рішення Міжнародного суду ООН по проведенню морського кордону між Румунією й Україною в районі острова Зміїний українські видання називають програшем.

Так газета "Дело" відзначає, що Україна "програла територіальну суперечку з Румунією в Гаазькому суді".

"Наша країна претендувала на весь шельф навколо острова Зміїний. Суд вирішив залишити Україні тільки 12 миль навколо острова. У результаті значна частина багатого нафтою і газом шельфу в Чорному морі відійшла Румунії", - пише газета.

Видання відзначає, що у своєму рішенні "Суд ООН став на сторону Румунії".

"Київ наполягав на тому, що делімітацію кордонів варто проводити від острова Зміїний як крайньої точки держави. Якби суд ООН у Гаазі взяв до уваги ці аргументи, Україні б відійшла частина континентального шельфу в 40 кілометрах до півдня від острова, а не 12 милях", - відзначає газета.

"Саме на цій території "Чорноморнафтогаз" проводив сейсмологічну розвідку. За попередніми даними, на цій ділянці знаходяться поклади близько 10 мільйонів тонн нафти і 100 мільярдів кубометрів газу", - пише видання.

У свою чергу видання Комерсант-Україна зазначає, що "рішення суду практично збіглося з позицією Бухареста, під юрисдикцію якого тепер відійшло 79,34% спірних територій".

"Рішення МС ООН практично цілком підтвердило позицію румунської сторони", - підкреслює газета.

"За оцінками румунських фахівців, там знаходяться значні родовища газу – близько 70 млрд кубометрів – і нафти – близько 12 млн т.", - відзначає газета.

"Рішення МС ООН, мабуть, стало несподіваним для української сторони. Представники української делегації, що знаходилися в Гаазі, вийшли до преси лише після невеликої наради, спробувавши переконати представників ЗМІ, що Україна "дуже задоволена оголошеним рішенням", - говориться в статті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування