Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія від початку готувалася до демаршу, вважають у місії України при ЄС

П'ятниця, 27 березня 2009, 10:07

Заявлена українською стороною цифра збільшення обсягів прокачування газу через ГТС на 60 млрд. кубометрів на рік не має на увазі винятково російський газ, заявляє радник з енергетичних питань місії України при ЄС В'ячеслав Княжницький.

Відповідаючи на запитання, чому питання про можливе збільшення прокачування газу не обговорювалося з Росією, як з постачальником, радник висловив думку, що у випадку лібералізації ринку в Росії, "буде не тільки один "Газпром", там можуть з'явитися інші".

"Незалежні трейдери і зараз можуть прийти в українську систему, і поставляти газ у відповідності зі своїми заявками і контрактами. У перспективі хто заборонить побудувати транзитний газопровід Туркменістану, Казахстану?", - запитав Княжницький.

"У перспективі політика може змінитися й у районі Близького сходу, і чому іранський газ не може йти в Європу через територію України? Українська система готова їх обслуговувати", - зазначив радник в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"І коли ми говоримо про збільшення до 60 млрд. ми маємо на увазі саме це. Давайте не будемо говорити тільки про інтереси "Газпрому", - додав він.

При цьому Княжницький відзначив: "Ми хочемо модернізувати систему, у тому числі, і збільшити її потужність інваріантно, щоб ми не залежали від одного конкретного постачальника енергії, тим більше, монополіста ("Газпрому")".

Радник нагадав, що пропускна здатність української ГТС сьогодні складає до 140 млрд. кубометрів газу.

"Росія поставляє в ЄС 100-110 млрд. У мене питання: хто буде оплачувати незатребувані потужності, що залишилися? У цифрі 60 млрд. куб. м газу може бути і російський газ. Але якщо сьогодні Росія не здатна заповнити існуючі обсяги, то чому ми повинні тримати нашу систему нерентабельно?", - запитав він.

У зв'язку з цим радник відзначив, що українська сторона "говорить про інваріантне вирішення цієї задачі для того, щоб максимально задовольнити конкретного споживача, кожну родину в Європі й Україні".

"Я хочу підкреслити: усе, що робить Україна в співробітництві з ЄС в галузі енергетики, спрямовано на одну головну мету - забезпечити нашого споживача енергією, і щоб він платив за неї якнайменше", - заявив Княжницький.

"Це - політика ЄС: стабілізувати ціни, за можливості, не допустити їхнього росту, і, бажано, їх знизити. Це - основний зміст цього співробітництва. І це - двостороннє співробітництво. Я тут не бачу необхідності втручання третьої сторони", - сказав він.

Відповідаючи на питання, чому Росія не було залучена в процес на конференції в Брюсселі, Княжницький відзначив: "Росії ніхто не забороняв відповідним чином включитися в цей процес. Вони від початку приїхали з установкою на демарш. Це – спільне враження учасників конференції".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування