Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Огризко: через Зміїний Україна не втратила жодного сантиметру території

Вівторок, 3 березня 2009, 10:12

У результаті рішення міжнародного суду ООН щодо острову Зміїний Україна не втратила жодного сантиметру своєї державної території.

Про це заявив міністр закордонних справ Володимир Огризко, звітуючи у парламенті з цього питання.

За його словами, оголошене рішення міжнародного суду ООН "не відповідало запитним позиціям ні Україні, ні Румунії".

"Суд обрав класичний приклад проведення серединної лінії при розподілі площ континентального шельфу", - сказав він.

Натомість, за словами міністра, рішенням суду "раз і назавжди припинено розмови про приналежність острова Зміїний".

"Румунська концепція захисту у міжнародному суді значною мірою базувалася на спробах обґрунтувати так звану історичну несправедливість щодо передачі острова Зміїний Україні Радянським Союзом. Визнавши Зміїний островом, міжнародний суд тим самим повністю проігнорував історичні претензії Румунії на острів Зміїний. Підтверджено, що це є острів і що він був переданий Радянським Союзом законно", - сказав він.

Крім того, наголосив Огризко, рішення суду "поставило крапку на багаторічній суперечці двох держав".

"Можна констатувати, що на сьогодні на західному кордоні у нас немає жодного неврегульованого питання з нашими сусідами", - сказав він.

Огризко також відкинув звинувачення опонентів на адресу президента Віктора Ющенка та МЗС в обранні програшної стратегії при розгляді питання у суді.

"Звинувачення на адресу Ющенка та МЗС є політично мотивованими і безпідставними. Теперішня владі виконувала те, що їй дісталося у спадок від попередньої. Ні більше, ні менше", - сказав він.

"Відкликати згоду від участі у суді, як сьогодні пропонують деякі політики, можна було лише через відмову від участі в договорі з Румунією з усіма можливими наслідками. Рішення про надання згоди на розгляд питання в суді ухвалювалося не теперішнім президентом. Це відбулося 1997 року. А всі кроки, які вживалися після того, передбачило рішення РНБО у вересні 2004 року", - додав Огризко.

Крім того, за його словами, погодившись на розгляд справи у суді, "сторони погодились, що приймуть це рішення".

"Тому заклики деяких політиків не виконувати рішення суду – це тотальний правовий нігілізм. Такий підхід є неприйнятним і може мати наслідком лише застосування до України санкції з боку Ради безпеки ООН", - сказав Огризко.

Міністр також надав дані українських фахівців щодо розвіданих і перспективних запасів вуглеводів на шельфі Чорного моря, який розподілено за рішенням суду.

"На українській частині газу до 800 мільярдів кубометрів, нафти – до 52 мільйонів тонн. На румунській - газу до 72 мільярдів кубометрів, нафти – до 12 мільйонів. За даними українських спеціалістів, на українську територію припало 21 розвідане газове родовище, на румунську – 4", - повідомив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування