Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Ющенка кажуть, що СБУ Нафтогазу зовсім не заважає

Середа, 4 березня 2009, 17:28

Слідчі дії СБУ у відношенні "Нафтогазу" не завадять компанії розрахуватися з "Газпромом" за спожитий газ.

Про це заявив уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє прес-служба голови держави.

"З боку уряду пролунали заяви щодо навмисної атаки СБУ на "Нафтогаз" з метою зірвати розрахунок з ВАТ "Газпром". Такий розрахунок начебто зірветься у разі вилучення оригіналів газових документів", - йдеться в заяві.

"Дійсно, наразі СБУ проводить слідчі дії відносно службових осіб "Нафтогаз", - повідомила прес-служба.

"Такі дії жодним чином не можуть стати на заваді розрахункам НАК – адже кошти на банківських рахунках компанії не заарештовано, особи з правом підпису можуть вільно цей підпис зробити", - зазначив Соколовський.

Однак, наголосив уповноважений, є інші підстави, які можуть завадити НАК здійснити розрахунок вчасно. Основна з них – зобов'язання, що міститься у газових угодах щодо сплати не фактично спожитого газу, а законтрактованого обсягу.

"Фактично у лютому ми імпортували російського газу в обсязі 1 млрд. куб м, але у контракті на лютий такий обсяг було передбачено у 2 млрд. куб. м. Тому, відповідно до контрактів, Україна за спожитий газ мала б заплатити 720 млн. доларів США за принципом "бери або плати", – заявив Соколовський.

Він додав, що таких коштів у компанії немає, за інформацією посадових осіб вона змогла акумулювати лише 300 млн. доларів, чого не вистачає навіть на оплату фактично спожитого газу – потрібно 360 млн. доларів.

Водночас, за словами уповноваженого, уряд винайшов можливість змусити "Нафтогаз" перерахувати митниці в останній день лютого 1,5 млрд. грн., за рахунок чого власне і звітував про виконання бюджету.

"Швидше за все, для виправдання вкрай невигідних умов газових контрактів і неспроможності здійснити розрахунок уряд використовуватиме будь-які аргументи. Однак це є типовим прикладом "перекладання із хворої голови на здорову", – підкреслив Соколовський.

Він також наголосив, що укладення чітких, прозорих і зрозумілих контрактів не призвело б ані до того, що митники були вимушені порушувати закон, розмитнюючи транзитний газ, ані до того, що НАК не може зібрати достатньо коштів для виконання вимог цих контрактів.

"Урядові потрібно зосередитися не на пошуку ворога, а на терміновому пошуку грошей для того, щоб Україну не перевели на передплату за природний газ", – переконаний Соколовський.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...