Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко про "безглузді" суперечки про Гоголя: "Він належить Україні"

Середа, 1 квітня 2009, 16:18

Президент Віктор Ющенко вважає некоректними суперечки про приналежність Миколи Гоголя Росії або Україні.

Про це він заявив на урочистостях, присвячених 200-річчю з дня народження Гоголя в середу в Миргороді, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Вважаю безглуздими і навіть якоюсь мірою принизливими всі протиріччя про те, до кого він сьогодні належить. Він, без сумніву, належить Україні", - заявив Ющенко.

"При цьому його творчість належить як надбанням світової культури, так і, безумовно, культури російської", - додав президент.

На його думку, "народжений українцем, Гоголь став відомий світу, як російський класик". При цьому Ющенко додав, що Гоголь "писав по-російському, а мислив і відчував по-українському".

Президент підкреслив, що Гоголь - це людина, яка розповіла російською мовою про Україну усьому світу.

"Через твори Гоголя світ уже майже 200 років пізнає нашу країну, наші традиції і духовність, самобутній характер і душу українського народу", - сказав президент, відзначивши, що Україну він відкрив і для самої України.

"Саме Гоголь, поряд із Шевченком і Котляревським, розбудив Україну до нового життя. Можливо, він і сам і не здогадувався, яку потужну націєтворчу силу відродив з минулого", - сказав Ющенко.

"Але він зробив це для нас, своїх нащадків і спадкоємців. Гоголь воскресив у народній пам'яті козацьку славу, романтику Запорізької Січі, боротьби за волю і незалежність України. Потужний образ Тараса Бульби навіки став уособленням українського героїзму, мужності і самопожертви, зразком лицарської честі і доблесті", - підкреслив він.

Президент відзначив, що "читаючи Гоголя, ми по-іншому дивимося на багато сторін свого життя", і підкреслив, що він радий разом з жителями Миргорода і Полтавської області відзначати 200-річчя письменника на його батьківщині.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування