Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Румунія зірвала зустріч щодо каналу "Дунай-Чорне море"?

П'ятниця, 8 травня 2009, 22:06

У Румунії зірвалися громадські слухання за участю румунських та українських фахівців щодо оцінок впливу українського ГСХ "Дунай-Чорне море" на екологію дельти Дунаю.

Про це Українській правді повідомили у дипломатичних колах.

11 березня Міністерство навколишнього середовища Румунії направило листа на адресу міністерства охорони природних ресурсів з пропозицією провести 28 квітня 2009 в румунському прикордонному місті Тульча громадські слухання за участю румунських та українських фахівців.

"При цьому, в своєму листі румунська сторона гарантувала українським колегам можливість оприлюднити в ході слухань всю підготовлену інформацію на захист позиції нашої держави в питанні добудови ГСХ "Дунай-Чорне море" у гирлі Бистре", зазначив співрозмовник.

"Українська делегація оформила у посольстві Румунії в Україні необхідні в'їзні документи (до речі, метою приїзду українців до Румунії конкретно була названа участь в громадських слухання в місті Тульча на підставі відповідного запрошення румунської сторони) та вранці 28 квітня водним шляхом прибула до Тульчи", - розповіли Українській правді.

За інформацією джерел, українських фахівців зустрів лише працівник посольства України в Румунії, від румунської сторони зустрічаючих не було.

"Після чисельних безуспішних спроб українського дипломата зв'язатися на місці з зацікавленими у проведенні громадських слухань румунськими інстанціями, українською делегацією було прийняте рішення зустрітися з очільником муніципальної влади міста Тульча", - зазначив співрозмовник.

"Однак, керівництво муніципалітету цього румунського міста від контактів з українськими представниками фактично ухилилося", - повідомило джерело.

"Після цього, українською делегацією було прийняте рішення засвідчити свій приїзд перед губернатором румунської Адміністрації біосферної резервації дельти Дунаю Г.Бабояну, оскільки саме на базі цієї структури передбачалося проведення громадських слухань", - сказав співрозмовник.

Після зустрічі з Бабояну та з'ясування фактичної неможливості проведення у цей день будь-яких спільних заходів з румунами, українська делегація з близько 15-00 години 28 квітня 2009 залишила місто Тульча і водним шляхом убула в Україну.

"Разом з цим, менш ніж через добу після невдалого візиту українських фахівців в румунській газеті "Романія Лібере" з'явилася стаття під назвою "Поновлення переговорів між Румунією та Україною по каналу Бистре" (автор Нікулає Аміхулісей), в якій повідомляється про те, що "...Україна відмовилася від участі у призначених румунськими властями громадських слуханнях з презентації проекту будівництва каналу Бистре...", - зазначило джерело.

Крім цього, в статті прямою мовою викладена заява, нібито, здійснена губернатором Бабояну, в якій румунський чиновник повідомляє, що "... громадські слухання не відбулися через те, що українська сторона відмовилася від участі у них".

"За оцінкою компетентних фахівців, вищенаведене наочно засвідчує свідому деструктивну позицію румунської сторони у питанні взаємодії з українськими партнерами при врегулюванні проблемних моментів щодо господарської діяльності в дельті Дунаю", - зазначив співрозмовник.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування