Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У БЮТ не поділили Вищу раду юстиції

Понеділок, 1 червня 2009, 10:28

Голову комітету ВР з питань правосуддя Сергія Ківалова (Партія регіонів), заступника голови фракції БЮТ Андрія Портнова і голову Центрвиборчкому Володимира Шаповала обрано новими членами Вищої ради юстиції.

Таке рішення було прийнято на засіданні III всеукраїнського з'їзду представників юридичних вищих навчальних закладів і наукових установ у суботу, повідомляє "Комерсант-Україна".

Кадрові перестановки пов'язані з закінченням шестирічного терміну повноважень трьох членів ВРЮ, призначених 23 жовтня 2003 року з'їздом представників вузів, – Володимира Андрєйцева, Віктора Медведчука і Сергія Ківалова.

Вища рада юстиції – колегіальний незалежний орган, відповідальний за формування суддівського корпусу, а також за ухвалення рішень щодо дисциплінарної відповідальності суддів і прокурорів "у рамках своєї компетенції".

Видання зауважує, що за день до проведення з'їзду, 29 травня, прес-служба УСДП поширила заяву заступника голови комітету з питань правосуддя, заступника голови фракції БЮТ Олени Шустік, в якій суботній з'їзд було названо нелегітимним.

"Відзначу, що ці збори не є легітимними, оскільки Рада юридичних вузів і наукових установ не наділено повноваженнями організовувати і проводити з'їзд такого роду", – йдеться у заяві Шустік.

"Головна мета цього з'їзду – зірвати всеукраїнський з'їзд представників юридичних вузів і наукових установ, підготовку до проведення якого здійснює Міністерство освіти і науки. Під його егідою завжди проводилися з'їзди, що комплектували ВРЮ", - додала вона.

Такий з'їзд, відповідно до указу міністра освіти і науки Івана Вакарчука, повинен відбутися з 20 серпня до 1 вересня цього року.

Розпалювати конфлікт у фракції БЮТ не поспішають. "Наша фракція не уповноважувала нікого з депутатів робити такі заяви. І я прошу політиків не втручатися в діяльність наукових установ", – сказав Портнов.

Суперечка за право скликати і проводити з'їзд представників юридичних вузів і наукових установ триває давно.

Ківалов нагадав, що ще в 2006 році Печерський райсуд Києва заборонив Міносвіти проводити такого роду заходи. Це ж рішення підтвердив у 2007 році Апеляційний суд Києва, а в 2008 році – Вищий адміністративний суд.

"Коли кілька років тому ми вирішили проводити з'їзд представників юридичних вузів, міністру освіти раптом спало на думку призначити свій з'їзд, але жодне міністерство не має права керувати громадськими організаціями", – переконаний він.

В УСДП підтвердили, що заява Шустік була погоджена з партією. "Якщо ви подивитеся на юридичні документи, то, безумовно, Ківалов не мав права збирати так званий з'їзд так званих науковців", – сказав голова УСДП, заступник міністра юстиції Євген Корнійчук.

"Він зробив це під себе, для того, щоб проштовхнути до ВРЮ підконтрольних йому людей. Ківалов може що завгодно забороняти судами, створювати різні міжсобойчики, але у нас є Міністерство освіти і науки, позиція якого проігнорована повністю", - додав він.

Члени комітету з питань правосуддя на умові "не під запис" стверджують, що заява Шустік спрямована на лобіювання у ВРЮ інтересів колишнього лідера УСДП, нині глави Верховного суду Василя Онопенка. "Шустік постійно лобіює інтереси Онопенка. Це знають усі члени нашого комітету", – сказав співрозмовник.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування