Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тігіпко каже, що з Росією треба говорити мовою "ринку"

Вівторок, 5 січня 2010, 09:51

Кандидат у президенти України Сергій Тігіпко переконаний, що відносини з Росією в енергетичній сфері необхідно максимально деполітизувати.

"Тільки повний перехід на ринкові відносини дозволить уникати "газових" та "нафтових" воєн", - сказав він, коментуючи конфлікт між Москвою і Мінськом щодо поставок нафти до Білорусі, повідомляє прес-служба Тігіпка.

Білоруська сторона вимагає зниження мита на російське паливо, що постачається на місцеві НПЗ для переробки. В іншому разі Мінськ погрожує заблокувати транзит нафти до країн ЄС і припинити постачання електроенергії до Калінінградської області.

Крім того, президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що коли проблему не буде вирішено, країна вийде зі щойно створеного митного союзу з Росією та Казахстаном.

"Енергетична війна між Москвою і Мінськом вкотре доводить, що вся ця сфера на пострадянському просторі повинна бути переведена на ринкові рейки. Причому, як в міждержавних відносинах, так і всередині окремих країн", - заявив Тігіпко.

"Якщо внутрішній енергоринок працює неефективно, ЖКГ не реформоване, доходи використовуються для затикання бюджетних дірок, то уряди самі себе ставлять перед необхідністю домагатися від Москви пільгових цін в обмін на політичні поступки", - зазначив він.

"Не можна будувати соціалізм на дешевій російській нафті і газі. Зрештою це обходиться дуже дорого і для економіки, і для суверенітету", - наголосив Тігіпко.

Він зазначив, що останніми роками Україна рухалася в "правильному напрямі", переводячи енергетичний діалог з Москвою на комерційну основу.

Але, за словами Тігіпка, цей процес не завершений, бо не викорінена корупція в національній енергетиці і не зроблені кроки в напрямі доведення цін на енергоносії до економічно виправданого рівня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...