Тігіпко радився про Кабмін у Європі, а Грищенка просунула Росія?

П'ятниця, 12 березня 2010, 09:45


Сергій Тігіпко погодився увійти в Кабмін Миколи Азарова лише після запевнень у європейських дипмісіях, що нова коаліція оскаржуватися не буде.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на дипломатичні джерела.

За інформацією газети, Тігіпко після бесіди з президентом Віктором Януковичем у вівторок, коли йому була зроблена пропозиція, попросив час для роздумів і провів консультації з представниками низки європейських дипломатичних місій.

"Він розповів, що Янукович запропонував йому посаду віце-прем'єра, і поцікавився, чи визнає Європа легітимність коаліції, сформованої на засадах індивідуального членства", - розповів виданню один із дипломатів.

І нібито лише після того, як його запевнили в тому, що законність створення більшості оскаржуватися не буде, він погодився працювати в уряді Азарова.

Крім того, призначення екс-посла України в Росії Костянтина Грищенка міністром закордонних справ, за інформацією газети, лобіювало керівництво Росії – і це стало одним із головних аргументів на користь зміни керівника МЗС України.

"5 березня на зустрічі з Януковичем у режимі тет-а-тет і президент Медведєв, і прем'єр Путін дали сигнал, що були б раді бачити Грищенка на посаді міністра. Це був дуже сильний сигнал", - запевнило поінформоване джерело.

Крім того, кандидатуру Грищенка підтримував голова Адміністрації президента України Сергій Льовочкін.

При цьому в четвер вранці депутатам у Верховній Раді була роздана "об’єктивка" на на той момент голову МЗС Петра Порошенка, що робиться лише у випадку, коли може відбутися призначення.

Утім, Янукович на церемонії представлення нового голови МЗС у четвер зазначив, що хотів би ще попрацювати разом із Порошенком.

За інформацією газети, президент уже запропонував йому обійняти посаду віце-прем'єра з питань європейської інтеграції – але відповіді поки не отримав.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування