Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МВФ хоче скасувати постанову НБУ, яка стосується кредитів

Вівторок, 9 березня 2010, 12:17


МВФ виступає за скасування постанови, яка дозволяє українським банкам звертатися до НБУ по рефінансування і використовувати його для кредитування підприємств.

"Вони (у МВФ) говорять, що негативно ставляться до появи цієї постанови. Центральний банк не повинен підтримувати кредитування, це не його функція", - сказав газеті "Дело" перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов.

Відповідно до постанови Нацбанку України №47, з 21 лютого банки можуть звертатися в НБУ за довгостроковим рефінансуванням і використовувати його для видачі "довгих" (до 5 років) кредитів ключовим для країни підприємствам.

У Нацбанку вважають, що постанова може виявитися позитивною для економіки.

"Зараз зовнішні фінансові ринки закриті для України, внутрішнього ринку (кредитування) вистачає лише на латання "дірок" у бюджеті, і то не усіх. А постанова дозволить підтримувати особливо важливі для економіки підприємства, хай і не систематично, створити робочі місця", - каже Шаповалов.

Поки ще жоден банк не скористався 47-мою постановою.

"Поки що банки лише цікавляться (можливістю отримати рефінансування). Наприклад, нещодавно до нас звертався Укрсиббанк, консультувався, але не більше того", - зазначив Шаповалов.

Банкірів зупиняє великий пакет документів, який необхідно подати в НБУ, щоб отримати рефінансування, і відсутність інформації про можливих позичальників, зазначає видання.

Альтернативою Нацбанку як постачальнику дешевих кредитів для банків міг би стати Банк розвитку, ідею якого просував заступник міністра фінансів, екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко, але який в Україні поки не заснований.

Відповідно до постанови НБУ №47, банки можуть залучати від Нацбанку рефінансування "у межах монетарних можливостей" за низькою вартістю – під 10,8-12,3% річних. Прибутковість же позичок "на виході" (підприємствам) не може перевищувати 18,3%.

Кредити за рахунок рефінансування банки можуть видавати лише ключовим для країни підприємствам, список яких склав Кабмін, але який не оприлюднено. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...