Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Грищенко каже, що Янукович і Медведєв не ділили Азовське море

П'ятниця, 21 травня 2010, 10:58

Домовленість про демаркацію сухопутного кордону з Росією не призведе до втрати Україною контролю над Керченською протокою та українською акваторією Азовського моря.

Про це з трибуни парламенту у п'ятницю заявив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, відповідаючи на запитання опозиції.

"Практичне завершення демаркації та укладення в подальшому договору про режим україно-російського державного кордону забезпечить суверенітет територіальної цілісності та недоторканності державного кордону України", - сказав він.

"Укладення цієї угоди жодним чином не пов'язано з переговорним процесом про розмежування, тобто делімітації Азовського та Чорного морів і Керченської протоки з Російською Федерацією", - додав Грищенко

За його словами, завдяки цьогорічним домовленостям президентів Росії та України переговори щодо розмежування Азовського та Чорного морів і Керченської протоки "набули нового імпульсу".

Грищенко повідомив, що українська сторона на переговорах домагається від Росії визнання колишнього міжреспубліканського адміністративного кордону у Керченській протоці.

"Позиція Росії полягає в тому, що кордон по водному простору за часів Радянського Союзу не проводився. У нас є свої аргументи і докази. Ми наводимо картографічні матеріали. Разом з тим вони наводять аргументи, що ніякого конкретного акту, який би показував у прив'язці до цих карт про входження адміністративного кордону в архівах не знайдено", - розповів він.

За словами Грищенка, у Росії викликає занепокоєння те, що практично весь Керч-Єнікальський канал проходить в межах українських територіальних вод, якщо проводити розмежування за українським сценарієм.

"Ми виходимо з того, що можуть знаходити інші інструменти, які забезпечать Росії гарантії того, що вона зможе безперешкодно використовувати цей канал, звичайно, за узгодженням з Україною. Це є принциповим питанням - знайти такий інструмент", - сказав він.

На питання, чи не є поступками Росії з боку України те, що під час останніх переговорів було роз'єднано питання демаркації сухопутного та водного кордону, міністр відповів:

"Ситуація прямо протилежна. Міністр закордонних справ Огризко на кожній зустрічі, де я був присутній як посол, тиснув на Росію тим, щоб була підписана угода про демаркацію. Ми були завжди зацікавлені в тому, щоб демаркацію не відкладати. А послідовна позиція російської сторони полягала в тому, щоб не підписувати угоду про демаркацію, поки не завершимо весь периметр".

Він запевнив, що демаркація буде проводитися згідно з угодою про делімітації "по тим же самим лініям, і вона забезпечить українські інтереси".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:58
Українці зможуть лишатися у Німеччині попри протермінований паспорт
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
17:47
Росіяни поцілили біля залізничного вокзалу в Балаклії на Харківщині: семеро постраждалих
17:37
Порносайт для котів: зоозахисники в оригінальний спосіб закликали стерилізувати тварин
17:30
Світові продажі Toyota вперше перетнули позначку у 10 мільйонів авто за рік
17:21
відеоУ передмісті Херсона дрони росіян атакували рятувальників: двоє поранених
17:06
фото15 років тюрми отримав російський агент "Лексус", який шпигував на Харківщині
Усі новини...