Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Голодомор був засобом поставити Україну на коліна" - екс-президент Латвії

Субота, 4 вересня 2010, 18:31

Екс-президент Латвії Вайра Віке-Фрейберґа вважає, що Голодомор був засобом "поставити Україну на коліна" перед керівником СРСР Йосипом Сталіним.

Таку думку вона висловила в інтерв'ю Радіо "Свобода", відповідаючи на запитання, чи згодна вона з думкою представників нинішньої влади України, що Голодомор 1932-1933 років не слід вважати геноцидом українського народу.

"Я думаю, що в Україні слід було б поширити демонстрацію латвійського фільму під назвою "Радянська історія", який, до речі, у вас вже показували", - зазначила Віке-Фрейберґа.

"У цій стрічці, поміж іншими проблемами, йдеться з одного боку про розвиток нацизму в Німеччині, а з іншого - пригноблюючого комунізму в Радянському Союзі. Фільм розповідає про спільні риси цих двох режимів і про те, як вони насправді тісно співпрацювали між собою, перш ніж розпочали війну один проти одного", - пояснила вона.

Віке-Фрейберґа зазначила, що у цьому фільмі "також є епізод і про Голодомор".

"Адже існують конкретні письмові історичні джерела, які проливають світло на ті події. Це була навмисна політика Сталіна забрати не лише урожай зернових тих років, але всі запаси харчів і призвести до голодного знищення українських родин", - заявила екс-президент Латвії.

"Голодомор став засобом зрештою поставити Україну на коліна перед Сталіним. Тому що він бачив загрозу того, що Україна спробує відокремитися від Союзу. Сталін взагалі у всьому бачив потенційну загрозу", - зазначила вона.

Віке-Фрейберґа додала, що ті події припали на час, коли на міжнародному ринку ціна на зерно була дуже високою, "тому він просто відібрав зерно, вивіз із України та продав закордон, пропагуючи, що в країні нібито надлишок урожаю".

"Ці гроші були використані для впровадження індустріалізації в Радянському Союзі, яку Сталін розпочав. І це було його визначальною політикою, якщо хочете, головною частиною якої було винищити всіх тих, хто був потенційною проблемою, навіть, якщо це була величезна маса людей", - сказала вона.

"Але він не формулював свою політику за національною ознакою, як Гітлер, який хотів позбутися євреїв. Але Сталін створив такі умови, і з його наказів це було цілком зрозуміло, що він мав намір знищити будь-який потенціал опору в Україні, навіть, якщо для цього потрібно було знищити мільйони людей", - додала екс-президент Латвії.

Свого часу Віке-Фрейберґа в одному з інтерв'ю сказала, що депортація величезної кількості латвійців у 1941 році - це злочин Сталіна не лише проти етнічних латишів, це, перш за все, злочин проти інтелігенції та політичних і економічних еліт, до яких входили також євреї, німці, росіяни, зазначає Радіо "Свобода".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування