Україна не направить на вручення Нобелівської премії миру нікого

Середа, 8 грудня 2010, 14:04

Україна не направить в Осло замість свого посла в Норвегії іншого представника посольства на церемонію вручення Премії миру китайському правозахиснику Лі Сяобо.

Як сказали газеті "Комерсант-Україна" у Нобелівському комітеті, частина дипмісій, керівники яких не можуть прибути на церемонію, направлять замість себе іншого представника посольства - а Україна такою можливістю не скористалася.

"Схоже, це результат тиску Китаю. Пекін дуже болісно сприйняв рішення Нобелівського комітету", - сказав виданню норвезький експерт Тор Букволь.

Раніше голова норвезького Нобелівського комітету Турб’єрн Ягланд заявляв, що Китай тиснув на дипмісії у Норвегії, рекомендуючи їм "відмовитися від участі в церемонії" і попереджаючи про наслідки цього рішення для двосторонніх відносин.

Український посол у Норвегії Олександр Цвєтков підтвердив газеті, що в українське посольство в Норвегії надходило письмове китайське попередження.

"Ми теж його отримали. Звісно, у зв'язку з цим у моєму рішенні (не брати участь у церемонії вручення Нобелівської премії миру) можна бачити якісь приховані причини. Але в цьому випадку воно суто технічне", - запевнив він.

Цвєтков пояснив, що 10 грудня - коли має відбутися церемонія в Осло - відбуває до Києва для підготовки до наради послів: "У мене велика кількість доручень, я повинен бути в Києві якомога раніше, щоб вирішити деякі питання до початку наради".

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко у вівторок заявив, що Цвєтков зобов'язаний бути в Києві на загальній нараді послів 14 грудня, і що "він заздалегідь не знав точної дати проведення церемонії й запланував поїздку в Україну на цей день".

Однак джерела "Комерсанта" кажуть, що дата зустрічі послів було визначена лише в листопаді, а дата вручення Премії миру була оголошена 9 жовтня.

Крім того, у Нобелівському комітеті спростували слова Грищенка про те, що "як правило, послів країн, де немає лауреатів Нобелівської премії року, не запрошують, тому заздалегідь знати про те, що таке запрошення може прийти, наш посол не міг".

У Нобелівському комітеті стверджують, що висилають запрошення главам усіх дипмісій.

10 грудня в Осло відбудеться урочиста церемонія вручення Премії миру китайському правозахиснику Лі Сяобо, який уже рік перебуває в китайській в'язниці за "підбурювання до підриву державного ладу". Премія присуджена йому за тривалу й ненасильницьку боротьбу за основні права людини в Китаї.

19 держав відмовилися брати участь у церемонії вручення премії - серед них, разом із Росією, й Україна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування