Мельниченко запатентував свої записи - адвокати Кучми

П'ятниця, 24 червня 2011, 16:54

Микола Мельниченко використовував записи з кабінету Кучми для одержання комерційної вигоди, заявляють адвокати колишнього президента Сергій Ульянов і Віктор Петруненко.

"Він продавав їх різним покупцям, серед яких були й закордонні установи й організації. Мельниченко керувався лише своїми особистими, у тому числі й корисними, мотивами", стверджує Віктор Петруненко.

За даними захисту Кучми, у 2005 році, за тиждень до закриття кримінальних справ щодо Мельниченка, екс-майор звернувся до "Укрпатенту" з метою зареєструвати товарний знак "Записи Мельниченка".

"Таким чином, Мельниченко легалізував свою незаконну діяльність і, фактично, одержав право на своєрідне роялті від збитків, які він наніс Україні, розголосивши державні таємниці", йдеться у повідомленні захисту.

Адвокати також вважають, що так звані "записи Мельниченка" були піддані монтажу, а тому є сфальсифікованими. "Ці записи, які залучені до матеріалів кримінальної справи, порушеної щодо Леоніда Кучми як речовий доказ, перебувають за межами закону. Вони піддавалися монтажу, і ми це доведемо у суді", упевнений Віктор Петруненко.

На думку адвокатів Кучми, саме записи розмов між Кучмою й тодішнім міністром внутрішніх справ Кравченком, які відбувалися після зникнення журналіста, коли президент вимагав знайти Георгія Гонгадзе, лягли в основу своєрідного "донорського масиву", що був використаний для фальсифікації. Адже в ці дні ім'я журналіста наполегливо звучало в кабінеті президента у зв'язку з вимогами про його розшук.

Адвокат Петруненко також вважає, що після рішення суду про поновлення кримінальної справи проти Мельниченка, можна чекати якісно нового етапу у розслідуванні вбивства Георгія Гонгадзе. "Я впевнений, що тільки скасування постанови про закриття кримінальної справи відкриє перед прокуратурою можливість для з'ясування всіх обставин, за яких виник "касетний скандал".

"Ця справа має дати відповіді на питання: хто і яким чином здійснював прослуховування в кабінеті президента й монтаж "записів Мельниченка", хто й коли ухвалював рішення щодо публікації цих записів, і хто визначає, які записи оприлюднювати, а які ні. Ми впевнені, що не знайшовши організаторів незаконного прослуховування, неможливо встановити фальсифікаторів записів і дійсних замовників убивства Георгія Гонгадзе", - сказав Петруненко.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News