Про газопровідне СП поки не домовилися, але "знижку" нам збільшили?

Середа, 29 червня 2011, 09:40

Домовленість про створення спільного підприємства між Україною й Росією з управління української газотранспортної системи - неправда.

Про це сказало джерело газети "Сегодня" у Кабміні України, коментуючи дані російської "Независимой газеты" про те, що прем'єр Росії Володимир Путін у Криму погодився знизити ціну на газ в обмін на згоду керівництва України на створення спільної структури, яка в майбутньому зможе контролювати роботу української ГТС.

Водночас, джерело в Кабміні підтвердило, що "зрушення" по ціні на газ для України справді є.

За словами цього джерела, Януковичу вдалося переконати Путіна збільшити знижку на поставки газу Україні від базової ціни. Не погоджена поки тільки її величина.

Паралельно буде розвиватися співпраця з Митним союзом (Росія, Казахстан, Білорусь) за схемою "3+1" (тобто Україна в МС не вступатиме, а укладе з ним угоду про особливі відносини).

"Ще один аргумент для Росії - ціна транзиту газу через Україну залишається колишньою. Міністр ПЕК Юрій Бойко зараз саме в Москві й погоджує конкретні цифри", - сказало джерело.

Водночас, Олександр Гудима ("БЮТ-Батьківщина") заявляє: "Розмови про спільне СП з управління української ГТС необґрунтовані, для цього треба змінювати закон про трубопровідний транспорт, а законопроекту такого немає. Внести його зараз разом з непопулярної пенсреформою для Кабміну рівносильне самогубству".

"Замість Януковича й Медведєва переговори ведуть міністр Бойко з третьорозрядними чиновниками "Газпрому". Це значить, що ніяких рішень прийнято не буде", - вважає Гудима.

Втім, за даними "Сегодня", певний рух навколо української газотранспортної системи йде. Влада розглядає варіант її виділення зі структури НАК "Нафтогаз" в окреме підприємство, яке буде акційовано, а невеликий пакет її акцій буде виставлений на IPO (розміщення акцій на міжнародному ринку).

Це необхідно, щоб виходячи з отриманої ціни акції, дізнатися реальну вартість української "труби", перш ніж вести переговори з партнерами в Росії та Європі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування