Янукович просить спрогнозувати, як жити з цінами Путіна

П'ятниця, 3 червня 2011, 12:09

Зростання цiни на газ у зв'язку з контрактом 2009 року мiж Україною та Росiєю становить загрозу українськiй економiцi.

Про це заявив президент Вiктор Янукович , виступаючи на засiданнi Ради регiонiв у Лівадії, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Дуже серйозно стоїть питання цiни на газ. Ми є в надзвичайно складному становищi, тому що формула, яка задiяна в цiнi на газ у контрактi 2009 року, нiяк не вiдповiдає нi економiчним, нi будь-яким iншим розрахункам. Проте вона сьогоднi дiє", - сказав президент.

За словами президента, у свiтi зростає цiна на нафту, i у зв'язку з формулою, затвердженою в контрактi, для України зростає цiна на газ. "Це становить надзвичайно високу загрозу економiцi", - сказав Янукович.

У зв'язку з цим вiн звернувся до уряду, мiнiстрiв i голiв обладмiнiстрацiй: подивитися на динамiку цiн на газ i спрогнозувати, як це позначатиметься на галузях економiки.

За словами Януковича, хоча цього року вiдзначається невелике зростання зарплат i пенсiй, необхiдно докласти зусиль, щоб ця тенденцiя до зростання зберiгалася.

Президент звернув увагу на те, що нинiшнiй рiк для економiки України дуже важкий, тому що країна має виплатити 90 млрд грн зовнiшнього боргу. Половину цiєї суми вже виплачено, наголосив Янукович.

Глава держави висловив сподiвання, що наступний рiк буде легшим, оскiльки не доведеться виплачувати такi величезнi суми, а цей ресурс можна спрямувати на розвиток економiки.


У травнi представники Мiненерговугiлля спрогнозували, що росiйський природний газ для країни в третьому кварталi 2011 року подорожчає до $350 за 1 тис. куб. м, а в четвертому кварталi - до $400 за 1 тис. куб. м.

З урахуванням цього кiнцева цiна газу для промислових споживачiв може перевищити $500 за 1 тис. куб. м. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування