Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Фірташ: Путін завдяки RUE потрапив в Азію, а потім нас поховав

П'ятниця, 15 липня 2011, 15:29

Дмитро Фирташ вважає, що "Газпром" завдяки "Росукраэнерго" зайшов на ринок середньоазіатського газу.

Про це він розповів в інтерв'ю російському Forbes.

"Насправді історія з RUE була акуратним російським захопленням. Росія ніяк не могла підібратися до середньоазіатського газу, а RUE дала зайти. Путін провів унікальну партію", - розповів Фірташ.

"Першим ходом у 2005 році завдяки мені він зайшов у Середню Азію. Це ми його туди пустили, створивши RUE. А другим ходом у 2009 році він нас поховав. Тому що ми йому заважали", - відзначив бізнесмен.

"Він не мав прямого доступу до України, не мав прямого доступу до Середньої Азії й одержав його через нас. Але його вже не влаштовувало 50 копійок, він хотів бути головним гравцем, як він любить, тому що він глава імперії. Путін не торгує бізнесом. Він продає і купує політику", - сказав він.

"Грубо кажучи, ми поділилися з "Газпромом" своїм бізнесом і відкрили Росії шлях у Середню Азію. Подобається мені це чи не подобається, я знімаю капелюх: Путін усіх обіграв. А Тимошенко подіграла цьому", - підкреслив Фірташ.

На його думку, так Тимошенко "відпрацьовувала борги [які виникли в її газової компанії через бартерні схеми, по яких вона в середині 1990-х років розраховувалася з "Газпромом" постачаннями будматеріалів російському Міноборони]".

Також, на думку Фірташа Тимошенко потрібна була "Газпрому", щоб не потрапити під судові санкції.

"Потрібно було мене вигнати. Якби мене виганяв сам "Газпром", він одержав би арбітражні суди. Вони розуміли, що я прийду з позовом на $12-15 млрд [упущеної вигоди]. І вони провели спецоперацію — поставили під приціл Тимошенко", - сказав він.

"Закінчилося все тим, що "Газпром" нажився двічі: одержав дивіденди як акціонер і доход від продажу додаткового газу в Україну — як транзитер. Україна одержала газ за ціною нижче ринку. А за все це "весілля", цей "стіл" заплатила RUE", - відзначив Фірташ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування