Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МВФ оцінить ефективність старої програми з Україною

Середа, 9 листопада 2011, 19:39

Директори Міжнародного валютного фонду дадуть оцінку ефективності програми stand by, відкритої для України у 2008 році.

Про це повідомили у МВФ у середу, передає "Інтерфакс-Україна".

Українське питання винесено на порядок денний засідання ради директорів Міжнародного валютного фонду (МВФ) у п'ятницю, 11 листопада.
    
Як відомо, МВФ восени 2008 року прийняв рішення про виділення Україні кредиту близько 17 мільярдів доларів в рамках програми stand-by.

З трьох виділених траншів на загальну суму майже 11 мільярдів перший в розмірі 4,5 мільярди доларів в листопаді 2008 року отримав Нацбанк.

Другий, у травні 2009 року, в розмірі 3 мільярди доларів був поділений навпіл між НБУ і урядом, а третій, у серпні, на 3,5 мільярди доларів повністю пішов уряду, щоб полегшити виконання бюджету і закупівлю природного газу.

Виділення четвертого траншу в розмірі 3,8 мільярди доларів було заплановано на листопад 2009 року за підсумками третього перегляду програми.

Місія Фонду завершила роботу в Києві наприкінці жовтня, однак не зробила позитивної заяви про завершення перегляду.

МВФ неодноразово публічно наголошував, що чекає формування консолідованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій та прийняття держбюджету на 2010 рік.

За час після отримання третього траншу уряд України також використав близько 2,1 мільярда доларів за рахунок конвертації отриманих від Фонду наприкінці серпня-початку вересня 2009 року спеціальних прав запозичення в рамках розподілу їх між усіма членами МВФ.

Після президентських виборів і зміни уряду в Україні було вирішено припинити програму stand-by 2008 року, і в кінці липня 2010 року МВФ вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 мільярдів (близько 15,6 мільярдів доларів).

Тоді ж Київ отримав перший транш у розмірі SDR1,25 мільярда.

У грудні 2010 року МВФ вирішив виділити другий транш кредиту stand-by у розмірі SDR1 мільярд.

Програма stand-by передбачала виділення Україні щокварталу ще восьми траншів, починаючи з середини березня 2011 року, у разі успішного продовження співпраці.

Однак місія Фонду, яка працювала в березні в Києві, не стала рекомендувати раді директорів МВФ приймати позитивне рішення про виділення чергового траншу для країни.

МВФ очікував від України затвердження пенсійної реформи та розв'язання проблеми занижених тарифів на газ для населення.

Місія МВФ 4 листопада розповсюдила заяву, за підсумками роботи в Києві з 25 жовтня по 3 листопада, згідно з якою вона взяла паузу для проведення додаткового відпрацювання технічних питань.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування