Судноплавну компанію з Одеси підозрюють у контрабанді зброї

Понеділок, 16 квітня 2012, 13:17

Міністерство економіки Німеччини перевіряє інформацію про нелегальне постачання до Сирії іранської зброї на німецькому кораблі, зафрахтованому компанією з Одеси.

Про це у понеділок повідомляє "Німецька хвиля".

Інформацію про те, що на борту корабля знаходиться зброя, поширили опоненти режиму Ассада.

За повідомленням впливового німецького журналу Der Spіegel, корабель Atlantіc Cruіser прийняв вантаж у порту Джибуті і, вочевидь, прямував до порту сирійського Тартуса.

Але у п’ятницю, побоюючись, як припускають журналісти "Шпіґеля", викриття вантажу, судно змінило курс й планувало пришвартуватися у порту турецького Іскендеруна, зупинившись лише у 80-х кілометрах від Тартуса.

Речниця міністерства економіки ФРН підтвердила, що відомство перевіряє інформацію. Судно належить німецькій компанії Bockstіegel.

"Ми перевіряємо, чи йдеться про порушення ембарго", - сказала вона.

За даними онлайн-сторінки Der Spіegel, корабель Atlantіc Cruіser був зафрахтований українською компанією Whіte Whale Shіppіng з головним офісом в Одесі. Офіційно вантаж був задекларований як "насоси та подібне обладнання".

"За словами брокера з фрахтування кораблів у гамбурзькій компанії C.E.G. Bulk Charterіng, рух корабля було зупинено відразу ж, щойно ми отримали інформацію про перевезення зброї", - зазначає видання.

Водночас в одеській компанії звинувачення у наявності нелегального вантажу відкидають й називають необґрунтованими.

"Нічого незаконного до Сирії не перевозилося, жодної небезпечної чи військової амуніції. Йдеться про цивільний вантаж для будівельних потреб, відправлений з Індії", - повідомив виконавчий директор української компанії Олександр Варваренко в інтерв'ю інформагенції АP.

Директор німецької компанії Bockstіegel Томас Вайссингер, у володінні якої перебуває корабель, сказав в інтерв'ю газеті, що за інструкціями української сторони капітан корабля не передає їм документів на вантаж.

Екіпаж судна - 12 кіпріотів - відмовляються за рекомендаціями німецької сторони залишати корабель, посилаючись на незгоду української фрахтової компанії, яка наполягає на дотриманні контракту.

Санкції, запроваджені Євросоюзом і США проти режиму Башара Ассада, включають, серед іншого, ембарго на постачання зброї до Сирії та імпорт сирійської нафти до ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування