"Інтеру" винесли попередження і проведуть перевірку. А канал відсторонив керівництво новин

Четвер, 15 січня 2015, 13:33

Нацрада з питань телебачення й радіомовлення винесла попередження телеканалу "Інтер" і проведе перевірку щодо його програмної політики.

Про це повідомила депутат Вікторія Сюмар у Facebook.

"Рішення Нацради по "Інтеру" – оголосити попередження і провести перевірку. Одноголосно. Після звернення секретаря РНБО та представників громадських організацій", - написала вона.

"Далі будемо посилювати відповідальність і законодавчо. Якщо ЗМІ робитимуть героями культури україноненависників і символи країни окупанта, розміщуючи їх у прайм-тайм року чи взагалі в ефір", - додала Сюмар.

На засіданні 15 січня Нацрада розглядала результати моніторингу загальнонаціональних каналів у новорічні свята, повідомляє "Телекритика".

Голова Нацради Юрій Артеменко і його перший заступник Ольга Герасим'юк повідомили, що керівник медіагрупи "Інтер" Ганна Безлюдна відсторонила від роботи керівництво "Національних інформаційних систем" (новинний продакшн групи - НІС), відправивши його в примусову відпустку через негативну оцінку в ефірі новин новорічного ефіру "Інтера".

"Нам відомо, що пані Безлюдна відсторонила від роботи деяких працівників новин (відправила у відпустку) через те, що вони висловили свою позицію щодо новорічного ефіру на каналі "Інтер", - повідомила Герасим'юк.

За словами Артеменка, вимушено у відпустку пішли керівник НІС Назім Бедіров і головний редактор Лаврентій Малазонія.

Члени Нацради запитали в директора з правових питань групи "Інтер" Тараса Прозоровського, чи це правда. Він відповів, що йому невідомо про те, що працівників відсторонили. Артеменко на це зауважив: "Масовий вихід у відпустку – це відсторонення".

"Чи є це дотриманням стандартів свободи слова? Чи було це рішенням редакційної ради чи одноосібне рішення топ-менеджера?", - запитала Герасим'юк.

Вона запропонувала редакційній раді "Інтера" поінформувати про таке ставлення до стандартів свободи слова та до колег ОБСЄ та інші міжнародні організації, до яких керівництво "Інтера" зверталося з заявами про тиск.

Як відомо, телеканал "Інтер" у новорічному ефірі показав російську передачу "Голубой огонек" зі співаками, які неодноразово виступали з антиукраїнськими заявами, а деякі з них є персонами нон грата в Україні.

Новорічний ефір "Інтера" викликав хвилю обурення в соціальних мережах та політичних колах. Низка громадських діячів закликали позбавити "Інтер" ліцензії.

Новинна програма "Подробности" на "Інтері" відмежувалася від такої політики каналу, засудивши її.

Міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що домагатиметься заборони допуску в український телеефір осіб, які шкодять Україні або публічно підтримують її опонентів.

Секретар РНБО Олександр Турчинов зажадав від Нацради негайно розглянути питання про позбавлення "Інтера" ліцензії.

Через критику "Інтер" зняв з ефіру в подальші дні всі новорічні мюзикли та концерти. Водночас "Інтер" заявив, що при підготовці новорічної сітки мовлення дотримав усі вимоги українського законодавства, а звинувачення назвав тиском.

3 січня група молодиків розбила двері офісу телеканалу "Інтер".

14 січня Громадська рада при Нацраді з ТБ і радіомовлення рекомендувала регулятору укласти з мовниками Меморандум щодо редакційної політики в умовах інформаційної війни.

На 15 січня, день засідання Нацради, керівництво каналу посилило заходи безпеки і заявило про "безпрецедентну ситуацію, коли найпопулярніший український телеканал зазнає погроз і тиску".

Також "Інтер" закликав правоохоронні органи притягнути до відповідальності осіб, які закликають до знищення майна телеканалу та погрожують його співробітникам.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News