Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Порошенко задумався про майбутнє коаліції після ухвалення закону про кредити

П'ятниця, 3 липня 2015, 18:32

Депутати Верховної Ради, які у четвер підтримали ухвалення закону про реструктуризацію валютних кредитів, поставили під загрозу стабільність української економіки.

Про це заявив президент Петро Порошенко в інтерв'ю телеканалу "Україна" у п'ятницю ввечері.

"Але те, що мене надзвичайно розчарувало і викликало велику стурбованість щодо майбутнього коаліції і майбутнього парламенту (це голосування за закон про реструктуризацію валютних кредитів – ред..). Я побачив популістських політиків, які намагаючись сподобатися тій чи іншій частині суспільства, ставлять під загрозу існування фінансової банківської системи країни, стабільності економіки, і роздачу нездійсненних обіцянок", - сказав він.

Президент вважає несправедливим те, що за рахунок коштів усіх платників податків будуть задоволені потреби 65 тисяч осіб, які не можуть чи не хочуть обслуговувати валютні кредити, які вони отримали.

"Але чому я зрадів? Абсолютно відповідальній позиції суспільства. Вчора після цього голосування політики, які очікували зустріти оплески, які думали, що вони дуже сподобалися і всі будуть їх вітати квітами, насправді отримали дуже холодний душ ненависті", - заявив Порошенко.

Як відомо, Верховна Рада 229 голосами схвалила в остаточному третьому читанні законопроект №1558-1 про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті за курсом на момент їх отримання.

Видача валютних кредитів населенню в Україні була припинена в червні 2009 року, коли офіційний курс гривні становив близько 7,61 грн/$ 1. Однак найбільший їх обсяг був виданий до кризи 2008 року за курсом близько 5 грн/$ 1. Позичальників приваблювала більш низька ставка за валютними кредитами: наприклад, обслуговування кредиту в доларах під 10% річних за вісім років обходилося вдвічі дешевше гривневого кредиту під 20% річних.

Під тиском валютних позичальників, які заявляють про неможливість обслуговувати свої кредити після девальвації гривні, офіційний курс якої сьогодні становить близько 21 грн/$1, в Раду був внесений законопроект про примусову конвертацію всіх споживчих кредитів за курсом на день їх оформлення без обмеження суми заборгованості.

Згідно з меморандумом української влади з Міжнародним валютним фондом (МВФ), сторони налаштовані на підтримку добровільного переговорного процесу між позичальниками і банками щодо реструктуризації валютних іпотечних кредитів. У зв'язку з цим серед зобов'язань української сторони - застосування президентом країни права вето до закону, який вимагатиме примусову конвертацію валютних іпотечних кредитів у гривневі.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...