У Латвії на півроку закрили телеканал "Росія-РТР"

П'ятниця, 8 квітня 2016, 02:44

У Латвії на півроку заборонена ретрансляція російського телеканалу "Росія-РТР".

Відповідне рішення ухвалила Національна рада з електронних ЗМІ на підставі трьох порушень європейської директиви, повідомляє BBC.

Йдеться про директиву ЄС "Про послуги аудіовізуальних ЗМІ", порушення якої латвійський регулятор зафіксував три рази протягом останніх шести місяців.

"Ми вже одного разу закривали цей канал (в 2014 році), тепер закриваємо вдруге. Минулого разу вони не дотримувалися законодавства Латвії, а тепер - законодавства ЄС. Це серйозні порушення: заклики до війни і розпалювання ненависті", - розповіла глава Національної ради Латвії по електронним ЗМІ Айя Дулевска.

Перше порушення, за словами Дулевскі, було зафіксовано в передачі "Недільний вечір з Володимиром Соловйовим". Протягом усієї передачі неодноразово повторювалося, що "Україна - територія, окупована нацистами і фашистами, з ними неможливий діалог, тому що Україна - це агресор".

Другий сюжет, який викликав невдоволення регулятора, мав відношення до Латвії.

"У спотвореному вигляді була підана розповідь про те, що російська меншина в Латвії знаходиться під загрозою, а латиська мати може бити російську дитину тільки тому, що вона - російська дитина, - розповіла Дулевска. - Далі було пояснення: американці це підтримують, тому що хочуть отримати привід ввести в Латвію танки".

Третім епізодом, що викликав невдоволення влади, став ще один випуск "Недільного вечора з Володимиром Соловйовим". У ньому йшлося про те, що "на Туреччину треба нападати швидко, знищити її з космосу, тому що Туреччина готується захопити Кавказ", пояснила Дулевска.

Латвія отримала дозвіл від Єврокомісії закрити телеканал вже після другого порушення, пояснила глава національної ради зі ЗМІ. Однак рада призупинила мовлення лише після третього порушення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування