Луценко дасть допуск до держтаємниці депутатам заради Іловайської трагедії

П'ятниця, 15 липня 2016, 10:13

Генеральний прокурор Юрій Луценко запропонував депутатам оформити доступ до державної таємниці, щоб мати можливість ознайомитись з результатами розслідування та експертизи щодо Іловайської трагедії.

Про це Луценко заявив з трибуни парламенту, до якого завітав у п'ятницю на годину запитань до уряду.

"З огляду на значний суспільний запит щодо встановлення істини у цій справі щодо винних ГПУ звертається до всіх без винятку депутатів з пропозицією оформити у встановленому законодавством порядку допуск до державної таємниці і ті депутати, які її будуть мати і виявлять бажання, зможуть ознайомитись з матеріалами і висновками експертів по цій справі", - зазначив Луценко.

"Ознайомлення депутатів з висновками експертів дасть змогу вцілому без порушень закону донести народу об'єктивну істину в цій справі, припинивши фальсифікації і політичні ігрища на крові наших героїв", - наголосив він.

"Я запрошую всіх депутатів оформити допуски", - зазначив він і попросив голову ВР Андрія Парубія якнайшвидше подати списки депутатів, які бажають оформити доступ до держтаємниці.

Він повідомив, що на завершальному етапі перебуває проведення судово-комплексна-комісійна-військова експертиза, закінчення якої очікується у першій половині серпня поточного року.

"На основі документів експерти встановили, хто і як командував військами на даному напрямку, хто віддавав накази і хто не віддав життєво-необхідних наказів. Експерти завершують свою роботу", - сказав Луценко.

У свою чергу Парубій зазначив, що обов'язково всі списки передасть в ГПУ і обов'язково Верховна Рада максимально долучиться до розслідування трагедії.

Як відомо, напередодні дня Незалежності в 2014 році в результаті вторгнення російських військових, в оточення потрапили сили АТО в районі Іловайська

За попередніми результатами розслідування, втрати особового складу українських Збройних сил, Національної гвардії, МВС під Іловайськом склали 366 загиблих, 429 поранених, 128 потрапили в полон, 158 вважаються до цього часу зниклими безвісти.

Військовий прокурор Анатолій Матіос відмовився називати конкретні прізвища і заявив, що головною причиною "Іловайської трагедії" стало вторгнення на територію України понад 3,5 тисяч військовослужбовців регулярної армії РФ без оголошення війни.

Оксана Коваленко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування