Прокуратура: Лавринович може втекти

Четвер, 28 вересня 2017, 09:13

Прокуратура засуджує рішення Апеляційного суду Києва, який звільнив екс-міністра юстиції Олександра Лавриновича з-під арешту, і підкреслює, що той може втекти.

Про це у коментарі "Громадському радіо" сказав старший прокурор ГПУ Олексій Донський.

"Ми неодноразово підкреслювали наявність ризику втечі Лавриновича. Особливо враховуючи факт, що троє підозрюваних по цій справі вже втекли. Я говорю про Богатиря та Януковича. Ризик втечі є дуже високим", - сказав Донський.

Він додав, що усю відповідальність за можливу втечу Лавриновича буде нести ця колегія суддів, оскільки прокуратура зробила "все від нас залежне".

"Ми вважаємо, що ті докази, які у нас зібрані підтверджують підозри. Тому рішення Печерського суду мало бути залишено в силі. Це з точки зору закону та доказів. Але головна суддя вже раніше відпустила беркутівця, який потім втік. Через це наш департамент вніс її до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Також був відпущений ще один співробітник "Беркуту", який більше 1,5 року знаходився в розшуку", - сказав Донський.

За його словами, прокуратура ще не бачила рішення та пояснення, але вважає його просто ганебним.

"Як тільки побачимо мотивацію, зможемо далі коментувати. З точки зору неочікуваності з приводу головуючої, яка вже неодноразово допускала подібні речі, можна очікувати всього, що завгодно", - підсумував прокурор ГПУ.

Як відомо, 15 вересня Печерський райсуд обрав екс-міністру запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 2 листопада.

Генпрокуратура обвинувачує Лавриновича в участі в організації конституційного перевороту в 2010 році.

Департамент спеціальних розслідувань Генпрокуратури проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою Лавриновича у скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) КК України.

6 вересня генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що екс-президенту Віктору Януковичу та екс-міністру юстиції Лавриновичу повідомлено про підозру у захопленні разом з іншими особами державної влади в Україні шляхом конституційного перевороту в 2010 році.

Зокрема, Лавриновича підозрюють в організації незаконної, без рішення Верховної Ради України, зміни до чинної Конституції України за допомогою внесення до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів тексту Конституції України в редакції 1996 року та його офіційного опублікування.

19 вересня адвокат Лавриновича Євген Солодко подав апеляцію на рішення суду про арешт.

27 вересня Апеляційний суд Києва звільнив Лавриновича з-під арешту.

У 2010 році Конституційний Суд України повернув країну до президентсько-парламентської форми правління, повернувши президенту частину втрачених повноважень.

Рішення КС, по суті, ввело в дію Конституцію 1996 року. 1 жовтня 2010 року текст "нової Конституції" було опубліковано у спецвипуску бюлетеня "Офіційний вісник України".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News