Геращенко: Бойовики зривають процес звільнення заручників

Понеділок, 18 грудня 2017, 14:18

Бойовики ОРДЛО надіслали до мінської групи додаткові списки людей, яких вимагають включити у перелік осіб на звільнення, що веде до зриву процесу обміну полоненими. 

Про це у Facebook повідомила перший заступник голови Верховної Ради і представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ у Мінську Ірина Геращенко.

"Від представників ОРДЛО в останні дні, 14-15 грудня, мінська група отримала ще додаткові списки з вимогою обов'язково включити цих людей до списків на звільнення, і це, по суті, вносить серйозну сум'ятицю в визначення дати обміну. І по суті веде до зриву процесу", - написала Геращенко.

Вона додала, що, попри визначені заздалегідь принципові питання порядку денного, Україна так і не отримали відповіді на питання верифікації людей, які категорично відмовляються їхати в ОРДЛО.

"А ОРДЛО, по суті, наполягає на тому, щоб українська сторона тягла на лінію зіткнення вільних людей", - написала Геращенко.

За її словами, Україна очікує отримати від ОБСЄ "чіткі і неоднозначні відповіді та позицію" щодо виключення зі списків осіб, які вже є на волі, щоб прискорити визначення остаточної дати звільнення заручників. 

"Сьогодні відбулася скайп-конференція гуманітарної підгрупи по звільненню заручників і утримуваних. Україна підтвердила готовність до звільнення до новорічних і різдвяних свят, ми налаштовані зробити все якнайшвидше і навіть раніше!", - написала Геращенко.

Вона додала, що українська сторона запропонувала 20 грудня провести скайп- конференцію, щоб "нарешті узгодити остаточні деталі".

Як відомо, 13 грудня Геращенко повідомила, що дата обміну заручниками поки не узгоджена, бо українська сторона не може силою відправити до окупованих територій Донбасу тих, хто не хоче туди повертатися.

Раніше повідомлялося, що запитувані ватажками ОРДЛО заручники не бажають повертатися на непідконтрольні Києву території Донбасу.

5 грудня спецпредставник ОБСЄ в Тристоронньої контактній групі щодо Донбасу Мартін Сайдік заявив, що сторони конфлікту не визначилися з датою обміну утримуваних осіб.

Разом з тим, підкреслив він, сторони взяли на себе зобов'язання здійснити обмін утримуваних осіб до новорічних та різдвяних свят.

29 листопада на переговорах у Мінську сторони конфлікту на Донбасі домовились про формат обміну полоненими.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування