Суд у справі про держзраду Януковича допитав командувача ВМС

Середа, 27 грудня 2017, 11:29

Оболонський райсуд Києва у справі за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича в державній зраді, 27 грудня допитав свідка командувача Військово-морських сил України Ігоря Воронченка та ввів ще одного адвоката.

Про це повідомляє "Укрінформ".

Зазначається, що на час анексії Криму Воронченко був заступником командувача ВМС ЗСУ з берегової оборони - начальником управління військ берегової та територіальної оборони Командування ВМС ЗСУ.

За його словами, наприкінці січня 2014 року, коли екс-президент Янукович ще перебував в Україні на своїй посаді, він вже мав інформацію про незаконне перебування російських військових у Сімферополі.

"Чорноморські військові частини почали брати під охорону свої частини і неузгоджене пересування територією АРК саме в цей час. Однак ніяких наказів щодо проведення зустрічних дій з боку українських ЗСУ з Києва, з Генштабу ЗСУ не надходило", - сказав він під час допиту.

Воронченко зазначив, що 27 лютого отримав повідомлення про захоплення адмінбудівель Верховної Ради АРК і Ради міністрів АРК.

"Відео захоплення адмінбудівель показали, що це захоплення було заздалегідь підготовлене і проведено високопрофесійно", - сказав він.

Командувач ВМС додав, що бригади Чорноморського флоту РФ у Криму заблокували  аеропорт, залізничний вокзал, всі об’єкти інфраструктури, управління навігації і військових частин, а всі мережі зв’язку були перебиті. Спілкування з Києвом проводили за допомогою мобільного зв’язку.

За його словами, під час подій у Криму взимку 2014 року, йому неодноразово пропонували перейти на сторону Росії. Серед пропозицій звучали надання йому кількох квартир у Росії та нові високі посади. За відмову 22 березня 2014 року його взяли в полон військовослужбовці РФ на чотири доби.

"Вони до останнього намагалися схилити мене на їх бік. Інших вимог, крім як перейти на їх бік, не було", - сказав Воронченко.

Він зазначив, що звільнили його на четвертий день після розмови з контр-адміралом РФ Валерієм Куліковим, який повідомив, що його передадуть українській стороні.

"Мене вивезли в наручниках і з мішком на голові під прицілом 6 військовослужбовців", - розповів Воронченко.

Він додав, що на той час практично всі українські військові частини на території АРК були блоковані. Частина військових перейшли на сторону ворога. Інша частина залишилась вірними народу України.

Крім того, як повідомляє "УНІАН", у даній справі у Януковича з’явився ще один адвокат – Богдан Біленко. Він склав присягу і долучився до засідання на самому його початку.

11 грудня Оболонський райсуд Києва заслухав міністра МВС Арсена Авакова і екс-прем'єра Арсенія Яценюка у справі про державну зраду, порушеній проти екс-президента Віктора Януковича.

Також повідомлялося, що суд вирішив допитати у справі про держзраду Віктора Януковича - президента Петра Порошенка, спікера Верховної Ради Андрія Парубія та секретаря РНБО Олександра Турчинова.

Як відомо, окрім інших справ, Януковича підозрюють за ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу.

29 червня Оболонський райсуд Києва ухвалив рішення про початок спеціального судового провадження щодо Януковича.

5 липня Янукович заявив, що не бажає брати участі в ініційованому Україною судовому процесі у справі про державну зраду і відкликає з суду своїх адвокатів. 6 липня захист Януковича подав до суду заяву про вихід із цього процесу.

Лінгвістична експертиза не встановила у публічних виступах екс-президента Віктора Януковича заклики до зміни конституційного ладу в Україні.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування