Лавров поскаржився на спроби "задушити" ОРДЛО миротворцями ООН

Неділя, 21 січня 2018, 22:17

Глава МЗС РФ Сергій Лавров упевнений, що окуповані території Донецької та Луганської областей "намагаються задушити" ідеями про введення миротворців ООН на Донбас.

Про це Лавров заявив в інтерв'ю "Комерсанту".

Говорячи про можливість введення миротворчої місії ООН у 2018 році на території ОРДЛО, Лавров зазначив: "Це від нас не залежить".

"Якби це залежало від нас, то вони вже давно б там з'явилися ... Заважає одне: ніхто не хоче починати конкретно обговорювати наші пропозиції", - заявив він.

Лавров додав, що "Мінські домовленості свідчать - спочатку треба провести амністію, ввести в дію закон про особливий статус (який ухвалено, але не введено в дію), інкорпорувати його в Конституцію і потім проводити вибори".

"Люди, яких зараз намагаються "задушити" нелегальної блокадою, яким перерізають кабелі, відрубуючи мобільний зв'язок і ізолюючи їх від зовнішнього світу, мають знати, що вони не військові злочинці, не терористи, як їх назвали у Києві, почавши АТО, хоча з цих регіонів ніхто ні на кого не нападав", - заявив він.

За його словами, не можна "просто взяти і викинути політичну частину мінських домовленостей".

"Обіцянка, що вони потім будуть виконані, коли військова ООНівська адміністрація візьме під контроль усю цю територію (до кордону з РФ - ред.), викликає сумніви. Якщо автори цієї ідеї вмовлять Донецьк і Луганськ - будь ласка. Саме це передбачено у мінських домовленостях і схвалено РБ ООН. Але я вважаю, що ті, хто просуває таку концепцію, просто хочуть задушити ці дві території", - заявив Лавров.

Він додав, що в РФ "не проти, щоб усі відвели озброєння, не стріляли, але тільки не лише донеччани чи луганчани, а українська армія теж".

Як відомо, Росія запропонувала свій варіант розміщення миротворців на Донбасі, який передбачає наявність місії лише на лінії розведення сторін для охорони місії ОБСЄ. 

Україна ж наполягає на миротворцях на усій захопленій території, в тому числі – на кордоні з Росією. Також Київ проти того, щоб росіяни входили у миротворчу місію ООН, якщо її спрямують на схід України.

13 листопада спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер передав помічнику президента РФ Владиславу Суркову доповнення до запропонованого Росією варіанту резолюції щодо розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі. Але російська делегація назвала прийнятними лише 3 з 25 пунктів.

У грудні президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія не проти миротворчої місії ООН на всій територій окупованого Донбасу, але Київ має домовлятися про це з бойовиками.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування