Звільнені з полону досі не отримали компенсації й документів

Середа, 31 січня 2018, 09:23
Звільнені з полону досі не отримали компенсації й документів

За місяць по звільненню з полону бойовиків "ДНР" і "ЛНР" люди все ще не відновили свої документи та не отримали компенсації від України.

Про це повідомляє BBC-Україна.

Серед цивільних, яких наприкінці грудня визволили з полону, 28 – жителі непідконтрольних Києву територій, і 12 із них не мають при собі документів, які засвідчують особу.

25-річний Олексій Канарський розповів, що сам він із Шахтарська, майже 3 роки провів у полоні "ДНР" – і тепер не може забрати свої документи, вдалося отримати лише номер ідентифікаційного коду. Також після обміну йому видали довідку СБУ про полон.

"Щоб зробити паспорт, треба довідка переселенця. А щоб зробити довідку переселенця – треба паспорт", – пояснив він.

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука визнав, що "перша проблема – це паспортизація".

"Ми знайшли повне розуміння у Державній міграційній службі й почали працювати у цьому напрямку, людям видадуть українські паспорти загального зразка", – запевнив він і додав, що на це потрібні час і гроші.

Державний збір – це кілька сотень гривень, ця сума може бути проблемою для людей, яких вийшли з полону і не мають родичів поза окупованими територіями.

Одразу після обміну у Міністерстві соціальної політики заявили, що планують виплатити звільненим одноразову компенсацію – близько 100 тисяч гривень.

ВВС Україна спілкувалася з кількома екс-полоненими: фанатом "Зорі" Владиславом Овчаренком, бійцем "Азова" Євгеном Чуднєцовим, Олексієм Канарським та жителем Бердянська Іваном Тиренком. Жоден із них ще не отримав коштів від держави. Вони не знають, коли це станеться і чи станеться взагалі.

Тука пояснив, що компенсації ще мають пройти всі узгодження в уряді. "З боку державних установ ми не зможемо вирішити ці проблеми у найкоротші терміни, бо існують певні бюрократичні проблеми, які не дозволяють це зробити швидко", – заявив він.

Чиновник додав, що у бюджеті виписали спеціальну програму допомоги всім звільненим з полон, у 2018 році на неї передбачено 96 млн грн.

Зі свого боку, керівник офісу уповноваженого президента з питань реабілітації учасників АТО Наталія Зарецька сказала, що звільнені можуть звернутися до органів соцзахисту з проханням надати допомогу у зв'язку зі складними життєвими обставинами.

Обласні держадміністрації теж мають кошти на такі виплати, однак заяву можна оформити лише за наявності документів.

Частина з екс-полонених вирішила після лікування повернутися у підконтрольні Києву райони Донеччини і Луганщини, де з житлом і роботою може допомогти місцева  влада.

Ті ж, хто хоче залишитися у Києві, поки що можуть розраховувати лише на допомогу волонтерів: вони допомагають винаймати квартири на кілька місяців. Волонтери ж допомогли з грошима та найнебхіднішим у перші дні після обміну.

"Ті 28 людей, які мешкали на неконтрольованих територіях і отримають довідки вимушених переселенців, на загальних засадах мають право отримати житло", – сказав Тука і додав, що це будуть гуртожитки.

27 грудня 2017 року відбувся частковий пропорційний обмін ув’язнених між бойовиками Донбасу та українською стороною. Україна забрала 73 людини (ще одна жінка вирішила лишитися на окупованій території). До Києва звільнених доставили двома літаками.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування