Екс-депутат Держдуми: Захоплення Криму Росією було спланованою акцією

Середа, 14 лютого 2018, 12:00

Росія ввела війська на територію Криму до того, як було дано дозвіл Ради Федерації, з метою захопити органи державної влади України та військові частини.

Про це заявив екс-депутат Держдуми Ілля Пономарьов під час допиту в Оболонському райсуді Києва, 14 лютого.

"Мені стало зрозуміло, що це наші війська на території Криму в березні 2014 року. Але  те, що вони були застосовані, я знав з 27 лютого. І вони були з самого початку застосовані саме для блокування держоб'єктів, органів місцевого самоврядування та військових частин, які там знаходилися", - сказав він.

"Те, що відбувалося в Криму не було якимось спонтанним рухом знизу, заснованим на якомусь страху міфічних бандерівців, а це було саме організоване захоплення території іншої країни", - зазначив Пономарьов.

Він додав, що спочатку не знав приналежність військових, які діяли на півострові, і тому провів власне розслідування.

Політик розповів, що знайшов чоловіка з Сибіру, ​​який був у складі військових частин головного розвідувального управління Генштабу РФ, які застосовувалися в Криму.

"Той чоловік, з яким я говорив, не був розташований на території бази в Севастополі до того, як почалися ці події, а був перекинутий на територію півострова 27 лютого", - зазначив Пономарьов.

"Тому фактично це було введення нових збройних сил на територію України і воно було здійснене до того, як Рада Федерації дала на це дозвіл. Відповідно до російського законодавства - це прямий злочин, який вчинило керівництво моєї країни", - додав він.

Пономарьов заявив, що інакше, як агресією він не може назвати те, що відбувалося в той час у Криму.

"Це був акт агресії проти України, який згодом призвів до розриву зв'язків з Україною, до збройного конфлікту, міжнародної ізоляції Росії та до економічної кризи", - сказав екс-депутат Держдуми.

Він уточнив, що спочатку вважав, що так званий "референдум" у Криму був легітимним і відображав точку зору жителів півострова, але пізніше він змінив цю точку зору.

"Я думав, що участь збройних сил була не ключовою, але виявилося, що ключовою. Після того, як я познайомився з людьми, які жили в Криму в цей час, спостерігали все, що відбувається своїми очима, почув численні свідчення того, як це відбувалося, я змінив точку зору", - розповів російський політик.

Пономарьов зазначив, що близько спілкувався з радником президента РФ Сергієм Глазьєвим, політиком Костянтином Затуліним, Ігорем Гиркиним та іншими російськими діячами, які розповіли йому подробиці анексії Криму.

Раніше Ілля Пономарьов розповів в суді, що Росія підкупила екс-президента Віктора Януковича з метою схилити його до "правильного" політичного рішення під час подій на Майдані.

Як відомо, Віктора Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

29 червня 2017 року у суді зачитали обвинувальний акт у справі про сприяння російській владі в анексії Криму та веденні агресивних воєнних дій на території України.

5 липня 2017 року Янукович оголосив, що не бажає брати участь в ініційованому Україною судовому процесі в справі про державну зраду і відкликає з суду своїх адвокатів.

Але 11 грудня адвокат Віталій Сердюк, який бере участь у процесі щодо розстрілів на Майдані, знову почав захищати Януковича у справі про держзраду.

З того часу суд допитує свідків.  

31 січня засідання суду не відбулося. Розгляд справи про держзраду Януковича перенесли на 7 лютого у зв’язку з тим, що на засідання не з'явилися захисники Януковича.

За словами прокурора Руслана Кравченка, зі сторони обвинувачення залишилось допитати 18 свідків.

Раніше захист подавав список із 35 осіб, яких просить допитати у суді у якості свідків.

Також повідомлялося, що 21 лютого у суді мають допитати як свідка президента Петра Порошенка.

Читайте також: Як ми втрачали Крим. Свідчення перших осіб України

Яна Міланова, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...