Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Турчинов у суді по держзраді Януковича розповів про зброю на Майдані

Четвер, 15 лютого 2018, 14:55

Мітингувальники на Майдані у лютому 2014 року не мали зброї і використовували коктейлі Молотова проти силовиків для власного захисту.

Про це заявив секретар РНБО Олександр Турчинов, надаючи покази в Оболонському райсуді Києва, що слухає справу про держзраду екс-президента Віктора Януковича.

На запитання адвоката Віталія Сердюка, чи правда, що мітингувальникам привезли зброю із захоплених райвідділків поліції із Західної України, він зазначив, що йому невідома подібна інформація.

"Це була принципово мирна акція. Єдина зброя, яку використовували, була у силовиків. А в учасників акції були тільки щити та палиці", - сказав Турчинов.

На уточнююче питання захисника щодо правомірності використання мітингувальниками коктейлів "Молотова" проти "молоденьких хлопців-правоохоронців", секретар РНБО заявив, що вони діяли "відповідно до тої ситуації".

"18 лютого Янукович дав наказ фізично знищувати учасників акції, почали атакувати мітингувальників. Ми втрачали людей і вогонь був єдиним нашим захистом. Він захищав наші життя", - сказав Турчинов.

На питання Сердюка, чому ж ніхто із представників нинішньої влади, які були на Майдані, не постраждали від дій силовиків чи від кулі, а поранення отримували тільки звичайні громадяни, він відповів: "пощастило".

Турчинов також розповів, що брав активну участь у подіях на Майдані з самого його початку, але не був його керівником, а тільки "забезпечував логістику".

Раніше Турчинов розповів у суді, що новосформовані органи державної влади не могли вживати ефективних заходів для спротиву окупації Криму Росією в лютому-березні 2014 року через плачевний стан української армії та загрозу повномасштабного вторгнення РФ.

Як відомо, Віктора Януковича підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України) та ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

29 червня 2017 року у суді зачитали обвинувальний акт у справі про сприяння російській владі в анексії Криму та веденні агресивних воєнних дій на території України.

5 липня 2017 року Янукович оголосив, що не бажає брати участь в ініційованому Україною судовому процесі в справі про державну зраду і відкликає з суду своїх адвокатів.

Але 11 грудня адвокат Віталій Сердюк, який бере участь у процесі щодо розстрілів на Майдані, знову почав захищати Януковича у справі про держзраду.

З того часу суд допитує свідків.  

31 січня засідання суду не відбулося. Розгляд справи про держзраду Януковича перенесли на 7 лютого у зв’язку з тим, що на засідання не з'явилися захисники Януковича.

За словами прокурора Руслана Кравченка, зі сторони обвинувачення залишилось допитати 18 свідків.

Раніше захист подавав список із 35 осіб, яких просить допитати у суді у якості свідків.

Також повідомлялося, що 21 лютого у суді мають допитати як свідка президента Петра Порошенка.

Яна Міланова, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування