ГПУ про "грузинських снайперів": Це був вкид – і Саакашвілі міг це довести

Вівторок, 20 лютого 2018, 10:32

Видворення Міхеіла Саакашвілі з України уповільнить судовий процес щодо злочинів проти Майдану.

Із такою думкою погодився начальник відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих у Департаменті спецрозслідувань Генпрокуратури Олексій Донський в ефірі "Свободи слова" на ICTV 19 лютого.

Він підтримав позицію адвоката родин Небесної Сотні Євгенії Закревської про те, що якби Саакашвілі дав свідчення в суді, це допомогло б зняти питання про грузинських снайперів, а реадмісія Саакашвілі уповільнила процес.

"Ми можемо так стверджувати, тому що Саакашвілі був допитаний під час досудового роздування. І питання не в тому, що він просто спростував, а в тому, що він навів беззаперечні факти, які вказують, що події, про які говорять ці "грузинські актори", в принципі не могли відбуватися", – заявив Донський.

"Оскільки ідеологією нинішнього КПК повністю нівельовано досудове розслідування, то для нас було вкрай важливо суду і суду присяжних показати, що довіряти таким фейкам неможливо. Бо я впевнений, що далі будуть іще такі ж фільми з’являтися", – додав він.

"Це був абсурдний вкид – і нам треба було на цьому прикладі показати це. А Саакашвілі навів факти, які могли б це найбільш досконально це зробити", – наголосив представник ГПУ.

Водночас, він запевнив, що це не призупинить розслідування.

"Питання цього фільму другорядне, але він має бути спростований… Без Саакашвілі це важко, але не неможливо", – сказав Донський.

Як відомо, в листопаді 2017 року італійське телебачення показало фільм "Україна, приховані істини", в якому стверджується, що людей на Майдані 20 лютого 2014 року розстрілювали нібито два грузини й два литовці під керівництвом українця та американця.

У ГПУ вважають цей фільм неправдивим.

Генпрокурор Юрій Луценко заперечував, що на Майдані у 2014 році могли працювати снайпери, найняті Міхеілом Саакашвілі.

12 лютого 2018 року Саакашвілі затримали в Києві й вислали до Польщі – буквально напередодні допиту у Святошинському райсуді Києва у справі розстрілу на Майдані 4 роки тому.

Адвокат екс-бійців "Беркуту" Олександр Горошинський стверджував, що захист опитав грузинів, які нібито бачили, як громадяни Грузії та Прибалтики стріляли по людях на Майдані 2014 року. Зараз ці свідки нібито перебувають у Вірменії і є запит на їх допит.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування