Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЦПК: Медексперт у справі Шабуніна не раз готував сумнівні висновки

Середа, 21 лютого 2018, 09:47

Центр протидії корупції заявляє, що медексперт Давид Валіахметов, який проводив експертизу у справі Шабуніна і засвідчив "тілесні ушкодження середньої тяжкості", неодноразово готував сумнівні висновків судово-медичної експертизи.

Про це повідомляє сайт ЦПК.

"Валіахметов, який займає посаду завідуючого відділу судово-медичної експертизи Київського міського клінічного бюро судово-медичної експертизи, свого часу робив експертизи Роману Насірову та навіть "відмазував" вбивцю", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що у червні-липні 2017 року під час перегляду запобіжного заходу екс-голові ДФС Роману Насірову саме Валіахметов підтвердив наявність у нього тяжкого захворювання та рекомендував йому пройти радіойодотерапію.

Згідно з судовою ухвалою, Насіров заявив, що потребує "невідкладного спеціалізованого лікування у лікувальних закладах за кордоном", оскільки в Україні відсутні як відповідні умови, так і спеціалісти для такого лікування. Однак суд відмовив у зміні запобіжного заходу та наданні можливості виїзду за кордон.

Перед цим Роману Насірову ставили діагноз "інфаркт міокарда", який спростувала комісія МОЗ.

ЦПК додає, що у 2010 році, складаючи висновок по справі вбивства, Валіахметов не побачив прямого причинно-наслідкового зв’язку між діями вбивці та смертю жертви.

Згідно з документами Генпрокуратури, висновок Валіахметова був спростований подальшою комісійною експертизою, і суд не взяв його до уваги.

"Згодом захист обвинуваченого озвучив факт надання Валіахметову хабара у розмірі 100 тисяч гривень за складання неправдивого висновку. Сам обвинувачений був засуджений за вбивство до 13 років позбавлення волі, проте це жодним чином не позначилося на кар’єрі мед експерта", - відзначили у ЦПК. 

Повідомляється, що Валіахметов також готував висновок у справі про побиття головою правління Центру протидії корупції Віталієм Шабуніним журналіста. 

"У матеріалах справи відсутні оригінали документів, на базі яких проводилася медична експертиза, що дозволило би нам залучити альтернативного експерта", - сказав адвокат Шабуніна Дмитро Онученко.

"На наше переконання, уся справа наразі побудована на сфальсифікованому висновку судмедексперта, який не можна розглядати як доказ", - додав він.

Як відомо, 8 червня 2017 року "Центр інформації про права людини" повідомив про конфлікт між головою ЦПК та Всеволодом Філімоненком, який представлявся журналістом видання "Голос народу", біля Дніпровського військкомату Києва.

Тоді Філімоненко дістав газовий балончик і пирснув в обличчя Шабуніна. Голова ж ЦПК заявляв, що вдарив Філімоненка по обличчю за образу його колеги.

Сам Шабунін у соцмережі Facebook звинувачував Філімоненка у веденні замовної кампанії з метою компрометування.

2 серпня стало відомо, що слідче управління фіскальної служби Києва порушило кримінальне провадження проти керівників ЦПК.

15 січня 2018 року Шабуніна та Філімоненка викликали на допит у цій справі. Юрист ЦПК вважає, що саме на допиті поліція дійшла висновку, що Філімоненко був журналістом.

Але у центрі кажуть, що Філімоненко, який називає себе журналістом, більш відомий своїми багатьма провокативними роликами, а не журналістськими матеріалами.

Пізніше слідство перекваліфікувало справу проти Шабуніна з "тілесного ушкодження громадянина" на "побиття журналіста", що передбачає до 5 років в'язниці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування