Захист Агєєва оскаржив вирок і чекає на обмін

Понеділок, 26 лютого 2018, 13:17

Захисник засудженого до 10 років ув'язнення росіянина Віктора Агєєва оскаржив вирок і очікує, що його обміняють на котрогось із в’язнів Кремля.

Про це "Українській правді" повідомив адвокат Агєєва Віктор Чевгуз.

"Подано апеляцію. У суботу сплив місячний термін, зараз мою апеляція відправили до військової прокуратури. Їм дають 7 днів, щоб вони або написали заперечення або не писали, значить, вони погоджуються", - сказав адвокат.  

Він очікує, що Апеляційний суд Луганської області розгляне його скаргу до кінця березня.

"Десь 20-25 березня буде розглядатись апеляція", - сказав Чевгуз.

Він додав, що у діях Агєєва є склад злочину, але не той, за який його засудили.

"Одна стаття правильна – 263 (незаконне зберігання зброї). Тут ми нікуди від цього не дінемося, а ст. 258-3 ч. 1 – участь у терористичній організації – ні. Оскільки "ЛНР" не визнана ані Верховною Радою, ані Верховним судом терористичною організацією, то говорити про учать у ній і відповідальність – неправильно. Тому я поставив під сумнів засудження його за цією статтею", - сказав Чевгуз.  

Він пояснив, що Агєєва правильно було би засудити за участь у незаконних збройних формуваннях, яке передбачає менше покарання – від 3 до 8 років в’язниці.

Він також додав, що Агєєву прокурори просили більший термін ув’язнення, ніж українцям, затриманим за такі ж дії, бо він росіянин.  

"А де таке в кодексі написано, що громадянство є обтяжуюча обставина? Такого нема. Судять же за конкретні дії. Тому я хотів би, щоб статті йому змінили", - пояснив Чевгуз.

Він додав, що наразі Агєєв перебуває у СІЗО і очікує, що його обміняють на когось з ув’язнених в Росії українців.

"Він є у списках росіян, які приїхали шукати щастя на Донбасі і арештовані, засуджені. Думаю, що погодять (обмін – ред.), бо президент і Ірина Геращенко (виступають за те, щоб – ред.) міняти тільки на українців, які перебувають у тюрмах Росії – Сенцов,  Кольченко, Клих, Сущенко. Йдуть перемовини. Я з консулом спілкувався, то він сказав, що недовго чекати", - розповів адвокат.

Він також додав, що незалежно від апеляційного розгляду, як тільки буде домовленість про обмін, Агєєв буде помилуваний указом президента і відданий на обмін.

За словами Чевгуза, Агєєв хоче повернутися до Росії, бо там його мати, і визнає, що винний у інкримінованих йому злочинах.

Як відомо, 26 січня адвокат Віктор Чевгуз повідомив, що російського військовослужбовця Віктора Агєєва суд визнав винним у тероризмі і засудив до 10 років позбавлення волі. Його звинуватили у бойових діях на боці угруповання "ЛНР", а також у незаконному зберіганні і носінні вогнепальної зброї та боєприпасів.

Агєєва затримали українські військові у Луганській області.

Агєєв підтвердив, що був відправлений на схід України після підписання контракту на службу у Збройних силах РФ.

Міноборони РФ спростовувало інформацію про затримання російського військового, заявляючи, що Агєєв дійсно служив у ЗС РФ, але в 2016 році звільнився в запас і на службу за контрактом не зараховувався.

Мати Агєєва Світлана раніше говорила, що син перестав виходити на зв'язок 30 травня 2017 року.

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування