Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україні не доведеться повертати конфісковані гроші Януковичу – Єнін

Вівторок, 27 лютого 2018, 11:44

Заступник генпрокурора Євген Єнін називає міфом заяви про те, що Україні доведеться повертати гроші Януковичу.

Про це він сказав в інтерв'ю "Ліга".

"Це уособлення міфів, які існують навколо цього кримінального провадження", - сказав Єнін.

За його словами, судове рішення про спецконфіскацію критикують ті, у кого ці гроші відібрали, і ті, хто "з політичними гаслами бореться з корупцією тільки на словах".

Єнін зазначив, що судове рішення по спецконфіскації не перше, і не останнє.

"Перед тим, як вийти на спеціальну конфіскацію 1,5 млрд, було близько 30 судових рішень і близько 30 осіб притягнуті були до кримінальної відповідальності. Йшлося про факти розкрадання коштів і їх відмивання. Останнє судове рішення просто поставило крапку і дозволило нам конфіскувати ці гроші", - сказав заступник генпрокурора.

Він додав, що, станом на середину лютого, не освоєними залишаються близько 7 мільйонів з конфіскованих 1,5 мільярда доларів.

"Ми ретельно відстежуємо використання коштів, отриманих у результаті такої важкої праці слідчих і прокурорів. Ось, наприклад, недавній запуск крилатої ракети України було проведено частково за рахунок конфіскованих грошей", - зазначив Єнін.

Він також упевнений, що Янукович не зможе оскаржити свій заочний вирок через Європейський суд з прав людини.

"Мова не йде про те, що ЄСПЛ може скасувати рішення українського суду. ЄСПЛ може тільки встановити певні порушення базових прав людини в рамках судового процесу в Україні", - сказав заступник генпрокурора.

Він підкреслив, що навіть якщо ЄСПЛ виявить порушення, і якщо вони будуть мати кардинальне значення для результатів судового процесу, то все одно український суд буде вирішувати, як імплементувати рішення ЄСПЛ.

"Але дійсно, в разі порушень прав людини, українська держава повинна компенсувати в тій чи іншій мірі шкоду, завдану інтересам людини. Це, до речі, стосується і тих міфів про можливість оскарження в ЄСПЛ кейса про 1,5 млрд", - підсумував Єнін.

Як відомо, 28 березня 2017 року Краматорський міський суд конфіскував 1,5 мільярда доларів Януковича і його оточення. При цьому, вирок суду було засекречено.

10 січня 2018 року "Українська правда" опублікувала дане "секретне" судове рішення, яке передав телеканал Al Jazeera.

Читайте також: "Мильна бульбашка" чи "Конфіскація століття" генпрокурора Луценка

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування