Екс-командувач ЗСУ після звільнення у 2014 році їздив до Криму

Четвер, 8 лютого 2018, 15:05

Володимир Замана після звільнення з посади уповноваженого з питань Міноборони 28 лютого 2014 року поїхав до Криму і зустрічався з офіцерами військово-морських сил.   

Про це він сказав на допиті у суді 8 лютого у справі про державну зраду Януковича.

За його словами, після призначення Ігоря Тенюха міністром оборони, в ніч на 28 лютого він на службовому авто вирушив до Криму.

"Вночі перетнули перешийок. На перешийку був особовий склад кримського "Беркуту". Була формальна перевірка: документ показав, побачили, хто я, що я. Якихось питань не було. Спитали, що буде далі, як буде розвитися ситуація", - сказав Замана. 

Він додав, що прибув штаб військово-морських сил, "де були цивільні особи, козаки там, цивільні, натовп".

"Я безперешкодно заїхав, де зустрівся з командуванням ВМС. Мені доповіли, що ступінь боєготовності повна знята. Як мені доповів (Денис) Березовський, на той час в.о. командувача ВМС, він отримав задачу від начальника Генштабу. Я не повірив йому, набрав начальника Генштаб, почув голос генерала (Михайла) Куцина, спитав у нього, а мені сказали, що це не ваша справа", - сказав Замана.

Він додав, що через якийсь час підійшов Березовський і сказав, що начальник Генштабу просив, щоб Замана залишив штаб ВМС, що він і зробив.

"Але я перед цим встиг зустрітись з командувачем Чорноморського флоту (Олександром) Вітком, зустріч відбулась на півострові Херсонес. Була напружена розмова. Він був знервований, напружений. Сказав, що ми отримали завдання, і будемо іти до кінця. Я уточнив, до якого кінця, і сказав, що буде кровопролиття, за яке треба буде відповідати", - сказав Замана.

Він не зміг уточнити, про яке саме завдання йшла мова, бо "розмова була неконкретна", але додав, що йому було зрозуміло, про що мова.

"Після цього ще була зустріч з представником ФСБ РФ. Бо хтось доповів, що я перебуваю у штабі. На КПП підійшов полковник, його привели до штабу для зустрічі зі мною. На зустрічі був віце-адмірал (Дмитро) Шакуро і я, і ще представник прес-служби ВМС. Розмова була така, що ви розумієте, що ми одна держава, щоб не допустити кровопролиття, об'єднатися і т.і. Я сказав, що давав присягу України, проходив службу у ЗСУ, і ніхто присягу порушувати не буде", - розповів Замана.  

Після цього, за його словами, він мав телефонну розмову з депутатом Верховної Ради Криму, лідером партії "Русское единство" Сергієм Аксьоновим.

"Я мав розмову кілька хвилин. Він почав розказувати, що жителі Криму висловили бажання об'єднатися з Росією. Ми пропонуємо вам… Я таку ж відповідь дав. І після цього розмова закінчилась, і покинув штаб ВМС", - сказав Замана.

Потім він відвідав військкомат у Новоозерному і полк внутрішніх військ у Севастополі.

"Там теж на відстані десь 200-300 м стояли авто, де були люди у військовій формі, не було видно (якій). Вони не заважали ні заїжджати, ні виїжджати з військової частини", - сказав Замана.

"Коли я під'їхав до командира полку внутрішніх військ у Севастополі, то спитав, чим займаються (військові). Він сказав, що в пункті постійної дислокації, чекають завдання, всі на місці, всі зі зброєю", - сказав Замана.

Він додав, що станом на січень-лютий 2014 року, чисельність української армії становила 165 тисяч осіб, бойова компонента становила близько 90-100 тисяч осіб. Разом з силами нарощування за 30-45 діб армія могла становити 220 тисяч осіб. 

"У Криму знаходилось угрупування чисельністю десь близько 12 тисяч. Це корабельний склад (2,5- 3 тис), сили берегової оборони 1,5 тис, авіація і ПВО – штаби забезпечення і таке ін.", - підсумував Замана.

Як відомо, раніше у суді Замана повідомив, що перші повідомлення про загострення ситуації у Криму почали надходити у січні 2014 року, коли країною ще керував Віктор Янукович. Він також додав, що у 2014-му потрібна була спецоперація зі звільнення Криму, а Янукович не мав права просити Путіна про війська. 

Екс-глава Генштабу, крім того, розповів, що керівники Міноборони, СБУ та ГПУ вимагали задіяти армію проти Майдану.

Читайте також: Як ми втрачали Крим. Свідчення перших осіб України

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...