Amnesty International закликає розслідувати “зачистку” під Радою

Вівторок, 6 березня 2018, 10:28

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликає розслідувати дії працівників Національної поліції та Національної гвардії під час демонтажу наметового містечка під Верховною Радою.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті організації.

Зокрема, правозахисники вимагають "проаналізувати пропорційність використання сили щодо озброєних демонстрантів та розслідувати повідомлення про надмірне, невибіркове та довільне використання сили проти мирних демонстрантів та журналістів".

"Будь-яке застосування сили щодо мирних демонстрантів і журналістів, а також непропорційне застосування сили проти озброєних демонстрантів неприпустиме", – наголошують в організації

В AI пояснюють, що, відповідно до законодавста, правоохоронці повинні не застосовувати силу довільно та невибірково. Крім того, вони мають обмежувати застосування сили до необхідного мінімуму.

Правозахисники також нагадали, що кілька журналістів поскаржилися на перешкоджання професійній діяльності та застосування сили проти них під час демонтажу містечка, який правоохоронці назвали слідчими діями.

"Так, проти журналіста Сергія Нужненка ("Радіо Свобода" – УП) було застосовано газовий балончик, коли він знімав дії поліції під Верховною Радою… Інший журналіст, Богдан Кутєпов ("Громадське телебачення" – УП), повідомив про те, що працівник поліції вдарив його по нозі та перешкоджав виконанню його професійних обов’язків", – додали в Amnesty International.

"Закликаємо керівництво держави негайно відреагувати на ситуацію", – підсумували правозахисники.

Як відомо, вранці 3 березня біля наметового містечка під Верховною Радою відбулися сутички між поліцією і протестувальниками.

У поліції заявили, що на території табору проводяться слідчі дії за рішенням суду в рамках 2 кримінальних проваджень - одне з них відкрито за фактом спроби захоплення Міжнародного центру культури і мистецтв (Жовтневого палацу), інше – по подіях 27 лютого біля ВР.

Представники поліції демонтували намети біля Верховної Ради.

"До відділків поліції доставлено понад 100 сіб, які чинили спротив співробітниками поліції. Розпочато кримінальне провадження за ст.345 КК  – "Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу", - зазначили у поліції.

Тоді в "Радіо Свобода" заявили про застосування поліцією газового балончика проти їхнього кореспондента Сергія Нужненка. Пізніше в поліції запевнили, що відсторонили співробітника.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News