Адвокати сина Авакова назвали "справу рюкзаків" політичним фарсом

Четвер, 12 липня 2018, 13:28

Адвокати сина глави МВС Арсена Авакова Олександра називають "справу рюкзаків" "політичним фарсом", який був спрямований проти міністра.

Про це захисники заявили на брифінгу 12 липня в Києві.

Адвокати Андрій Федур та Ігор Юдін підтвердили, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила вказану кримінальну справу.

"НАБУ провело колосальну роботу. Вони зібрали дуже багато матеріалів, але їх енергія була направлена не в те русло", – вважає Федур.

"Я глибоко переконаний, що удар був не по моєму клієнту а по його батьку. Я вивчив матеріали цього кримінального провадження, отримав матеріали всіх негласних слідчих дій. Там є сотні годин записів, де писали не мого клієнта а його батька та інших посадових осіб. Але, на щастя, з цієї писанини в них нічого не вийшло", – наголосив адвокат.

Юдін підкреслив, що у справі "відстуній оригінал" відеозапису, на який опиралося обвинувачення.

"Це відео – це щось дуже таємне. Відсутній оригінал цього запису. Всі файли датовані однією датою і одним часом. Пристрою, за допомогою якого знімали, немає… Там багато ознак того, що це монтаж. По експертизах… НАБУ дуже намагалося довести, що це справжній запис, але не вийшло. Немає таких експертиз, які б це підтвердили", – заявив адвокат.

На думку Федура, держава має відшкодувати збитки, завдані неправомірними діями.

Він зазначив, що не знає, чи його підзахисний Олександр Аваков буде подавати відповідний позов, однак підкреслив, що він уже поскаржився до Європейського суду з прав людини на незаконне затримання.

Як йшлося у статті УП "Рюкзак наполовину порожній, або НАБУ між Порошенком і Аваковим", Служба безпеки знищила оригінал відео прихованої зйомки з кабінету екс-заступника глави МВС Сергія Чеботаря, яке фігурувало у справі "рюкзаків Авакова".

Як розповідали наближені до Авакова джерела, міністр впевнений, що "справа рюкзаків" розвалиться у суді, бо підозра в основному базується на монтованому відео.

"А оригіналу не існує. Його просто немає. СБУшники, коли відео вилізло в інтернеті, перелякались і знищили як оригінал відео, так і камеру, на яку його записали", – казав співрозмовник УП.

Як відомо, 31 жовтня 2017 року НАБУ прийшло з обшуками до сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександра у справі про можливу розтратудержавних коштів при закупівлі рюкзаків Міністерством внутрішніх справ України для Нацгвардії у 2014 році.

Згодом НАБУ затримало 3 осіб за підозрою у розтраті коштів у справі, яка стала відомою як "рюкзаки Авакова".

Зокрема, сина глави МВС Олександра Авакова, екс-заступника міністра внутрішніх справ України Сергія Чеботаря та представника фірми-переможця тендеру з постачання рюкзаків – харків'янина Володимира Литвина, який у 2014 році керував ІТ-компанією "Turboseo".

1 листопада Солом'янський райсуд Києва відпустив сина міністра внутрішніх справ Олександра Авакова під особисте зобов'язання.

Чеботаря та Литвина теж звільнили під особисте зобов'язання

Валентина Романенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
13:43
футболШевченко вірить у перспективи Судакова в чемпіонаті Італії чи Англії
13:40
фотоЗ Литви до України прибула партія бронетранспортерів M577
13:39
Європейські компанії шукають лазівки для продовження роботи в РФ після скасування винятків із санкцій
13:39
відео"Ціль знищено": Олещук показав роботу зенітників по ворожих "Шахедах"
13:30
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш". Про що говорили на заході "Відбудова України"
13:25
фотоРосіяни скинули авіабомбу на Костянтинівку: постраждали 5 людей в цивільному авто
13:24
"Держоператор тилу" за невиконання контракту відсторонив постачальника продуктів для армії
13:24
Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії
13:20
СБУ повідомила про підозру гауляйтерам ЗАЕС, які від’єднували її від енергосистеми України
13:15
хокейЗбірна України зіграє на чемпіонаті світу в Дивізіоні 1В: розклад матчів
Усі новини...