Клімкін про Поштову: Дозволяючи закопати свою історію, закопуємо себе

Субота, 28 липня 2018, 11:47

Глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що територія сучасної Поштової площі у Києві є одним із ймовірних місць хрещення України-Русі. 

Про це 28 липня міністр повідомив у своєму Твіттері. 

"Одним із ймовірних місць хрещення України-Русі є сучасна Поштова площа. В цей день слід особливо пам’ятати, що, дозволяючи закопати свою історію, ми закопуємо себе", - підкреслив глава МЗС. 

27-28 липня у Києві проходять урочисті молебні та хресні ходи з нагоди 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України. 

Очікується, що наймасовішою буде хресна хода, організована Українською православною церквою Київського патріархату, що відбудеться 28 липня. 

У 2015 році на Поштовій площі під час розкопок було виявлено частину вулиці середньовічного Києва.  

Глава Мінкультури заявив, що забудовник Поштової площі, де планується звести підземний ТЦ,  мусить змінити проект забудови. Згодом на розкопках стався обвал ґрунту і археологи призупинили роботи.

Згодом стародавню вулицю засипали землею – нібито щоб зміцнити розкоп і захистити його від дощу і сонця. Мер Києва Віталій Кличко запевняв, що археологічну знахідку на Подолі збережуть, але це досі не зроблено.

21 червня 2018 р. влада Києва, попри тиск громадськості, ухвалила двояке рішення: пообіцяла зберегти артефакти Поштової площі, але не розірвала інвестиційний договір на будівництво ТРЦ у історичному місці столиці.

Кличко заявив, що музей на Поштовій площі все-таки буде.

5 липня Верховна Рада рекомендувала уряду створити на Поштовій площі Києва музей і заборонити будівництво торгово-розважального центру. Постанову про збереження історико-культурної спадщини на Поштовій підтримали 294 нардепи. 

Згідно з документом, Кабмін має вжити заходи для збереження об’єктів історико-культурної спадщини на Поштовій площі.

Читайте також: "Чи вдасться створити музей на Поштовій замість торгового центру?"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування