Манафорт у 2005 році радив Ахметову позбутися Януковича

Вівторок, 31 липня 2018, 13:13

Американський політтехнолог Пол Манафорт після Помаранчевої революції радив олігарху Рінату Ахметову змінити лідера Партії регіонів.

Про це пише російська служба ВВС, посилаючись на матеріали справи проти Манафорта.

Слідство встановило, що в 2005 році команда Манафорта провела всеукраїнське опитування громадської думки. За результатами і висновками дослідження політтехнолог написав звіт, який направив Ахметову.

"У своїх висновках Манафорт не менше десятка разів рекомендує бізнесменові за будь-яку ціну негайно позбутися Віктора Януковича, зазначаючи, що рейтинг непопулярності політика набагато вищий, ніж рейтинг Партії регіонів", – пише видання.

Американський політтехнолог вважав, що жодна критика від Януковича не буде почута через неприйняття його особистості в цілому і дискредитації його іміджу під час подій Помаранчевої революції.

Опитування показало, що 60% негативно ставилися до Януковича, а 37% відчували категоричну неприязнь. 87% жителів України не підтримували ідею його можливого прем'єрства в 2006 році.

Манафорт наполягав, що новий лідер Партії регіонів не повинен асоціюватися з Януковичем або Кучмою, що серед кандидатів варто розглядати вихідців з півдня або південного сходу України.

Він говорив також про необхідність реформ всередині самої партії, створення загальної філософії для всіх її членів, пропонував кілька можливих альянсів для повернення колишніх позицій у владі.

"Серед можливих варіантів повернення Партії регіонів до влади після парламентських виборів 2006 року Манафорт розглядав три варіанти: побудова міноритарної коаліції, боротьба наодинці або створення так званої широкої коаліції, яка передбачає співпрацю з "Нашою Україною", зазначаючи, що це – хоча і найбільш довгостроковий, але натомість найбільш реалістичний шлях до управління країною", – пише видання.

Як відомо, 31 липня почнеться суд над Полом Манафортом, якого звинувачують у відмиванні грошей, ухиленні від сплати податків за майже 10 років співпраці з колишнім керівництвом України.

Слідство вважає, що за роботу політичного консультанта в Україні Манафорт заробив понад 60 мільйонів доларів.

Раніше слідча група представила понад 300 документів, які розкривають деталі співпраці Манафорта з "Партією регіонів" і "Опозиційним блоком".

З оприлюднених матеріалів стало відомо, зокрема, що Януковичу готували відповіді на прес-конференцію до 100 днів президентства.

Також спецпрокурор ФБР Роберт Мюллер оприлюднив список 35 потенційних свідків у справі.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування