Мати нацгвардійця Марківа: Неможливо "з Калашникова" з 2 тисячі метрів убити людину

Неділя, 8 липня 2018, 01:29
Мати нацгвардійця Марківа: Неможливо з Калашникова з 2 тисячі метрів убити людину

Мати українського нацгвардійця Віталія Марківа, обвинуваченого у причетності до загибелі італійського фотографа на Донбасі чотири роки тому, вважає, що її син не винен.

Про це вона заявила у першому коменарі після початку судових розглядів у Італії, передає "Радіо Свобода".

"Він був простим солдатом. Як можна вступити до лав Нацгвардії у березні, а вже у травні бути капітаном? За місяць часу людина не робиться капітаном. Він виконував те, що йому наказували, як і інші хлопці з його групи, яка в той момент захищала ту висоту", - підкреслила Оксана Максимчук.

"Віталій мав автомат Калашникова, який зареєстрований на його ім'я, з номером. У кожного солдата була своя зброя зі своїм номером, не можна було помінятися - ти собі там стріляй, а я потім візьму собі, це ж не дитячий садочок, це війна, на якій виконуються накази", - додала вона.

"Як можна за 2 тисячі метрів з автомата Калашникова вбити людину? З автомата Калашникова можна вбити людину на відстані не далі 600 метрів. Було змінене обвинувачення, що він віддав комусь наказ, і хтось вистрілив", - наголосила мати нацгвардійця.

6 липня в Італії почався судовий процес у справі 29-річного бійця Нацгвардії України Віталія Марківа, підозрюваного у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Рокеллі та російського перекладача Андрія Миронова під час військових дій біля Слов’янська у травні 2014 року.

Як повідомлялося, увечері 24 травня 2014 року у селі Андріївка поблизу Слов'янська внаслідок мінометного обстрілу французький фотожурналіст Вільям Роглон отримав поранення, а італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський напарник Андрій Миронов загинули.

30 червня 2017 року поліція Італії арештувала українського військовослужбовця Віталія Марківа за підозрою у причетності до цих смертей.

Марків є чинним заступником командира взводу в батальйоні Нацгвардії України ім. генерала Сергія Кульчицького.

У серпні 2017 року прокуратура Мілана допитала народного депутата України від БПП Андрія Антонищака, який є координатором батальйону ім. генерала Сергія Кульчицького.

У Генпрокуратурі заявляли, що італійська сторона не зверталася до України ані по правову допомогу стосовно допиту Марківа, ані з запитами щодо нього.

ГПУ закликала італійську владу надати ґрунтовні докази вини Марківа або негайного звільнити його.

У листопаді 2017 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков навів міністру закордонних справ Італії докази непричетності нацгвардійця до загибелі фотокореспондента Андреа Рокеллі на Донбасі.

У лютому у ГПУ повідомили, що Україна неодноразово зверталася до Італії з пропозицією посприяти в розслідуванні справи Марківа і створити спільну слідчу групу, однак відповіді не отримала.

Марків із подвійним громадянством України й Італії 12 місяців перебуває під вартою у в’язниці в Мілані.

Український військовий відкидає усі обвинувачення і заперечує свою причетність до загибелі Роккеллі й Миронова.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування