Ситник каже, що проти нього завели справу за втручання у вибори США

П'ятниця, 10 серпня 2018, 13:20

Проти директора антикорупційного бюро Артема Ситника відкрили кримінальну справу через втручання у вибори президента США у 2016 році.

Про це він повідомив на брифінгу 10 серпня, коментуючи розслідування щодо очільника кампанії Дональда Трампа та лобіста Віктора Януковича в США Пола Манафорта.

"Коли з’явилися матеріали "амбарної книги", де фігурувало це прізвище (Манафорта - УП). В подальшому було дуже багато запитів зі ЗМІ і детектив, який розслідував цю справу, дав дозвіл на підтвердження, що це прізвище фігурує", - відповів директор НАБУ.

"Наслідком цього, особисто для мене, було два позови і кримінальна справа про втручання у вибори президента США", - додав він.

За його словами, пріоритетом для НАБУ у цій справі були чинні українські чиновники, які підслідні НАБУ, а не Манафорт.

Він зазначив, в основному у справі фігурували прізвища екс-чиновників.

"Та інформація, яку опублікували зараз, ми про неї раніше не знали, вона свіжа і ми її опрацьовуємо", - додав Ситник, коментуючи слова свідків у справі Манафорта в США, які говорять про співпрацю американського політтехногога і чинного президента Петра Порошенка.

Очільник бюро додав, що матеріали справи технолога і українських чиновників передали департаменту начальника слідчого управління ГПУ Сергія Горбатюка.

"Справа передана в Генпрокуратуру. Матеріали справи долучили до справи департаменту Горбатюка. Детективів НАБУ, які розслідували справу, включили в групу слідчої генеральної прокуратури і зараз там проводять розслідування", - пояснив він.

Ситник запевнив, що поки справа була в НАБУ, напрацювання детективів реалізували і певним особам було оголошено про підозру.

Також очільник українського антикорупційного бюро додав, що не знає як рухається справа про його втручання у вибори президента США.

7 серпня на суді над колишнім стратегом та лобістом Януковича Полом Манафортом екс-партнер американця Рік Гейтс заявив, що він та Манафорт допомагали Порошенку на безоплатній основі.

До того перший свідок у справі Манафорта Тед Девайн розповів, що партнер політтехнолога Річард Гейтс пропонував йому працювати на президента Петра Порошенка.

Стратег президента Порошенка, народний депутат Ігор Гринів підтвердив "Українській правді", що у 2014 році зустрічався з американським політтехнологом Полом Манафортом з приводу співпраці.

Крім того у 2018 році видання NYT опублікувало матеріал, в якому стверджувалося, що в Україні заморозили розслідування чотирьох справ, пов'язаних із колишнім главою виборчої кампанії Дональда Трампа Полом Манафортом.

В The New York Times пояснювали це тим, що українські чиновники побоюються образити Трампа і втратити як фінансову підтримку США, так і постачання американської зброї.

31 травня 2016 року народний депутат Сергій Лещенко оприлюднив дані, що свідчать про виділення Партією регіонів великих сум на діяльність партії "Наша Україна" і Комуністичної партії, а також для роботи Центральної виборчої комісії в 2012 році.

31 липня в США почався суд над Манафортом, якого звинувачують у відмиванні грошей, ухиленні від сплати податків за майже 10 років співпраці з колишнім керівництвом України.

Слідство вважає, що за роботу політичного консультанта в Україні Манафорт заробив понад 60 мільйонів доларів.

Детально про Манафорта і "чорну бухгалтерію читайте в матеріалі УП: "Рукописи не горять. Пол Манафорт в тіньовий бухгалтерії партії Януковича".

Альона Мазуренко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування