Гейтс заявив, що Манафорт допомагав Порошенку

Вівторок, 7 серпня 2018, 21:48
Гейтс заявив, що Манафорт допомагав Порошенку

Колишній партнер Пола Манафорта Рік Гейтс на суді заявив, що екс-радник Віктора Януковича допомагав Петру Порошенко.

Про це повідомляє The New York Times.

Гейтс засвідчив, що Манафорт продовжував працювати в Україні після того, як його головний клієнт Віктор Янукович втік з України у 2014 році.

Манафорт підписав консалтинговий контракт з новою партією "Опозиційний блок", яка, за словами Гейтса, була створена та частково фінансована тими ж самими олігархами, які виступили на підтримку Януковича.

Партія виграла місця на парламентських виборах у жовтні 2014 року. За словами Гейтса, тоді ж і закінчилась робота (співпраця Манафорта з "Опозиційним блоком" - УП).

"Він (Гейтс – УП) також розповів, що він та Манафорт допомагали Петру Порошенку, нинішньому президенту України, на безоплатній основі", - зазначає видання.

NYT поцікавилося у представника адміністрації Порошенка Дмитра Шимківа про те, чи знає він про цю співпрацю.

Шимків відповів, що не знає про неї.

"Це було б помітно, якби між Манафортом та Порошенком існував би хоч якийсь зв'язок, бо прихильники Трампа критикували адміністрацію президента Порошенка за критику Манафорта під час президентської кампанії, щоб допомогти Гіларі Клінтон", - зазначає видання.

Пізніше у коментарі Українській правді стратег президента Петра Порошенка, народний депутат Ігор Гринів підтвердив, що у 2014 році зустрічався з американським політтехнологом Полом Манафортом з приводу співпраці.

"Манафорт пробував запропонувати свої послуги та свою стратегію для кампанії Порошенка. Я зустрічався з ним тоді (у 2014 році – УП) і вислухав його стратегію, але на цих трьох годинах розмова з ним закінчилася", - розповів він.

Раніше перший свідок у справі Пола Манафорта Тед Девайн розповів, що партнер політтехнолога Річард Гейтс пропонував йому працювати на президента Петра Порошенка.

Тоді у прес-службі АП заявили Українській правді, що "команда Петра Порошенка ніколи не співпрацювала ні з Полом Манафортом, ані з його людьми. Пропозиції про співпрацю надходили з поміж інших, утім навіть не розглядалися".

Колишній партнер Пола Манафорта Рік Гейтс на суді розповів, що за роботу в Україні їм платили через компанії на Кіпрі.

Перед цим Гейтс заявив, що допомагав Манафорту подавати неправдиві податкові декларації.

Раніше бухгалтер екс-глави передвиборного штабу президента США Дональда Трампа Синтія Лапорта визнала, що офіс Манафорта займався фальсифікацією звітних фінансових документів для зменшення виплати податків та отримання вигідних кредитів.

Політтехнолог Пол Манафорт офіційно задекларував 14 мільйонів доларів доходів за 2010-2014 роки. Однак згідно з документами обвинувачення, в Україні він заробив 60 мільйонів доларів.

31 липня в США почався суд над Манафортом, якого звинувачують у відмиванні грошей, ухилянні від сплати податків за майже 10 років співпраці з колишнім керівництвом України.

Слідство вважає, що за роботу політичного консультанта в Україні Манафорт заробив понад 60 мільйонів доларів.

Раніше слідча група представила понад 300 документів, які розкривають деталі співпраці Манафорта з "Партією регіонів" і "Опозиційним блоком".

Також спецпрокурор ФБР Роберт Мюллер оприлюднив список 35 потенційних свідків у справі.

30 жовтня 2017 року Манафорту і його партнеру Річарду Гейтсу було оприлюднено звинувачення з 12 пунктів.

У червні 2018-го суд наказав спецпрокурору Мюллеру назвати всіх осіб і організації, які залучалися до лобістської діяльності Пола Манафорта в інтересах "Партії регіонів", яка здійснювалася без реєстрації в якості іноземного агента, як того вимагає законодавство США.

Крім того Манафорт після Помаранчевої революції радив олігархові Ринату Ахметову змінити лідера Партії регіонів Януковича.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування